Człowiek czy maszyna? Zobacz, jak zoptymalizować czas pracy Twojego zespołu w kuchni

0
Reklama

Czas to pieniądz. Zwłaszcza w gastronomii, gdzie w minutach liczy się zyski restauracji, pubów i innych tego typu miejsc. Niektóre z nich nadal czekają na technologiczną rewolucję. Maszyny już dawno zastąpiły człowieka na wielu etapach przyrządzania posiłków. Specjalistyczne urządzenia potrafią przygotować składniki nie tylko dokładnie, ale przede wszystkim błyskawicznie, a z takich dobrodziejstw warto korzystać również na pozostałych etapach pracy w profesjonalnej kuchni. Zastanawiasz się, jakie czynności warto robić ręcznie, a jakie pozostawić maszynie? Ten artykuł rozwieje Twoje wątpliwości. Zapraszamy do lektury.

Błyskawiczna obsługa i doskonała jakość serwowanych dań. Oto przepis na sukces lokalu

Najbardziej prestiżowa restauracja w mieście, osiedlowa knajpka, pizzera czy chociażby stołówka. Co łączy tego typu placówki? Każde z tych miejsc musi dbać o maksymalne zadowolenie każdego gościa. O ile jeszcze kilka lat temu kluczowa była jakość serwowanych dań, tak dziś doszło jeszcze kilka czynników, które podlegają ocenie przez każdą osobę odwiedzającą prowadzony przez Ciebie lokal. Kluczowy okazuje się również czas oczekiwania na zamówiony posiłek. To spore wyzwanie dla każdego restauratora oraz szefa kuchni. Należy bowiem znaleźć złoty środek pomiędzy czasem przygotowania dania, a jego smakiem. Półśrodki w postaci gotowców na dłuższą metę okazują się złym rozwiązaniem, dlatego optymalizacja pracy zespołu stała się priorytetem dla wielu właścicieli restauracji. Funkcjonalne wyposażenie kuchni urosło więc do rangi obowiązku. Specjalne roboty, profesjonalne piece czy chociażby zmywarki są w tej chwili absolutnym must have.

Podczas jakich procesów warto sięgać po nowoczesne maszyny? Odpowiadamy na to pytanie

W dobie tak rozwiniętej technologii, ręczne krojenie, ścieranie czy chociażby obieranie warzyw okazuje się być zwykłą stratą czasu. Podobnie jest w przypadku zmywania zużytych naczyń przez człowieka. Sumując wszystkie te czynności otrzymujemy do kilkuset minut dziennie, które można zagospodarować w zdecydowanie lepszy sposób. W ofercie firmy Resto Quality znajdziesz wiele maszyn usprawniających pracę każdego zespołu. Jedną z nich jest profesjonalna obieraczka do ziemniaków. O konieczności wykorzystywania takiego sprzętu świadczy fakt, że kartofle stanowią podstawę dla sporej ilości dań i to w niemalże każdej restauracji. Stawiając na mechaniczną obróbkę warzyw możesz zaoszczędzić nie tylko czas, ale także i zdrowie pracownika, a efekt finalny będzie wręcz doskonały. Ekspresowo obrane ziemniaki znacząco przybliżą Twój lokal do szybkiego serwowania pysznych dań. W ten sposób podniesiesz prestiż restauracji i zaspokoisz oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj