Danone w Bieruniu zwiększył zatrudnienie

0
Fabryka Danone w Bieruniu; fot. BP Danone

57 nowych rodzajów produktów, przyrost liczby miejsc pracy o 26 procent i 8 nowo zainstalowanych linii technologicznych. To skrótowe podsumowanie strategicznych zmian, jakie nastąpiły w ostatnich dwóch latach w fabryce Danone w Bieruniu. Szczegóły francuski koncern przedstawił dziennikarzom 21 kwietnia.

W pierwszym kwartale br. zakończył się dwuletni okres zmian w bieruńskiej fabryce, szczególnie w zakresie modernizacji procesów produkcyjnych. Danone przejął zakład (dawna mleczarnia „Śląsk” i Mildes) w 1995 r. Po przeprowadzonej w latach 2015-2017 gruntownej modernizacji zakład specjalizuje się w produkcji jogurtów i serków. W fabryce funkcjonuje 15 linii produkcyjnych, na których powstaje 269 produktów marek z polskiego mleka, które trafiają do ponad 20 krajów. W Bieruniu powstają m.in. Danone, Danonki, Danio, Gratka, Fantasia i Activia. Instalacja nowych linii produkcyjnych oraz modernizacji części dotychczas istniejących wpłynęły także na 26-procentowy wzrost liczby miejsc pracy w fabryce. Obecnie zatrudnia ona ponad 900 pracowników.

Fabryka Danone w Bieruniu; fot. BP Danone

– Jesteśmy dumni, że opracowywane w Bieruniu produkty, oparte na mleku od polskich rolników, podbijają świat. U podstaw naszej strategii leży chęć niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu osobom, jak to możliwe, a ostatnie zmiany w Bieruniu tę strategię urzeczywistniają – powiedział Harry Klompe, dyrektor generalny Danone Sp. z o.o. – Jestem przekonany, że wprowadzenie specjalizacji fabryki (serki i jogurty) w Bieruniu to dobra decyzja. Poza możliwościami dalszego rozwoju w przyszłości, już teraz pozwoliła nam zaoferować ponad 220 nowych miejsc pracy – dodał dyrektor Klompe.

Dzięki rozszerzeniu oferty produktów mlecznych z Bierunia poszerzyły się również kompetencje pracowników zatrudnionych przy nowych liniach produkcyjnych oraz osób pracujących w dziale badań i rozwoju. Opracowywane przez nich receptury są wprowadzane w produktach trafiających zarówno do sklepów w Polsce, jak również tych eksportowanych do innych krajów Unii Europejskiej lub Stanów Zjednoczonych. Bieruń stał się po zmianach jedynym miejscem w Europie, gdzie powstają serki i jogurty pakowane w nowoczesne, wygodne saszetki z zamknięciem, które są coraz chętniej wybierane przez konsumentów.

Nie zmienił się jednak fakt, że przetworzone w Bieruniu mleko pochodzi od polskich rolników. Obecnie pozyskiwane jest od 146 dostawców, którzy zlokalizowani są również na terenie województwa śląskiego.

Zakład produkcyjny Danone działa w Bieruniu już ponad 20 lat i nieprzerwanie pozostaje otwarty na najmłodszych – tylko w 2016 r. odwiedziło go już 5230 dzieci, a 558 wzięło udział w organizowanych przez Danone w regionie spotkaniach w gospodarstwach rolnych. Kierując się strategią zrównoważonego rozwoju, firma wspiera społeczność i działania lokalne. W ramach prowadzonego przez Danone programu Śniadanie Daje Moc 540 szkół, biorących w nim udział, to szkoły śląskie. Dzięki innemu projektowi Danone, czyli Podziel się Posiłkiem, tylko w zeszłym roku na Śląsku wydano ponad 40 tysięcy posiłków.

Fabryka Danone w Bieruniu; fot. BP Danone

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here