Festiwal Pszczyńskich Maszketów z MasterChefem

0
Gospodynie przygotowały śląskie desery, fot. Natalia Modrzewska
Reklama

Festiwal Pszczyńskich Maszketów – Chochla 2019 – tradycyjnie odbył się w czasie Dni Pszczyny. Gospodynie w tym roku przygotowały śląskie desery. I miejsce zdobyły „Wiślanki” z Wisły Małej, II – KGW Jankowice, III – KGW Piasek. Gościem tegorocznej „Chochli” był finalista programu MasterChef – Charles Daigneault.

W kulinarnym konkursie, który odbywał się w niedzielę, 25 sierpnia, na pszczyńskim rynku wystartowało 14 drużyn. Były to koła gospodyń wiejskich, a także zespoły folklorystyczne. Do przygotowania był śląski deser.

Pierwsze miejsce zajęła drużyna „Wiślanek” z Wisły Małej. Panie przygotowały m.in. kopę – deser, który pojawia się chyba na każdym pszczyńskim weselu. To pokruszony i nasączony alkoholem biszkopt z bakaliami, owocami i bitą śmietaną, ładnie udekorowany.  Na stole „Wiślanek” pojawiła się też szpajza, czyli rodzaj leguminy z galaretki i kremówki.

II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Jankowicach, a III miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Piasku.

Poza tym odbyła się rodzinna olimpiada z różnymi sprawnościowymi i kulinarnymi konkursami. Był również konkurs o tytuł pszczyńskiego „ein Topf Chefa”. Deser przyrządzał m.in. burmistrz Pszczyny Dariusz Skrobol. W tegorocznym Festiwalu Pszczyńskich Maszketów wziął udział finalista programu MasterChef – Charles Daigneault. Na scenie śpiewali młodzi artyści. Imprezę prowadził Jacek Kobyliński.

Reklama

(r), zdjęcia: Natalia Modrzewska, film: RB

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj