Food trucki w Tychach: jak się robi churros

0
Reklama

Dziś (7 sierpnia) ostatni dzień „Festiwalu smaków. Inwazja food trucków”. Od godz. 12.00 do 22.00 na placu Baczyńskiego na miłośników jedzenia z jadłodajni na kółkach czeka kilkanaście aut serwujących posiłki z różnych zakątków świata. 

Wśród wielu przysmaków są też churros – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany jest on z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego się z mąki pszennej, oleju i cukru) i smażonego w wysokiej temperaturze. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros (w Katalonii xurros i xocolata). Tradycyjnie wita się nią Nowy Rok po nocy sylwestrowej. Często churros porównywane jest do polskich pączków.

Film: Anna Przybyła

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj