III Międzynarodowe Spotkanie Biznesu: z ambasadorem przy młodym winie

1
Fot. J. Jędrysik
Reklama

W czwartek 17 listopada w sali bankietowej Hotelu Tychy odbyło się III Międzynarodowe Spotkanie Biznesu. Jako że data wydarzenia zbiegła się z organizowanym we Francji świętem Beaujolais Nouveau – podczas którego degustuje się młode, czerwone wino – również tego trunku nie zabrakło podczas wieczoru w Tychach. Biznesowym rozmowom przy dobrym jedzeniu i winie, towarzyszyły pokazy mody oraz muzyka na żywo.

Wśród gości, oprócz śląskich i zagranicznych przedsiębiorców oraz samorządowców obecny był Jerzy Drożdż – ambasador tytularny Francji, dyrektor Biura Współpracy z Zagranicą Krajowej Izby Gospodarczej; Piotr Wojaczek – prezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej; Ewa Stachura-Pordzik – wiceprezes KSSE; Mariola Szulc – dyrektor spółki Megrez, zarządzającej Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym w Tychach czy Klaudiusz Ševković – uczestnik pierwszej edycji reality show „Big Brother”, prezenter kulinarnych programów telewizyjnych i menedżer polskiej reprezentacji kobiet w piłce ręcznej. Patronatem honorowym wydarzenie objęła Anna Krasuska–Terrillon – konsul honorowa Francji w Katowicach.

Spotkanie miało charakter B2B (business to business). Przedsiębiorcy w luźnej atmosferze mogli budować swoje relacje biznesowe. Podczas imprezy odbyła się loteria z nagrodami. Czynne były też stoiska firm z Tychów i regionu.

Prezentację wina z regionu Beaujolais Anne-Sophie Basta-Szczygieł i ambasador tytularny Jerzy Drożdż. Goście zapoznali się z zasadami oceniania koloru, zapachu i smaku trunku. Odbyły się pokazy trzech pracowni krawieckich: Moda na Szycie Edyty Kaliszuk, Off The Grid Sylwii Gierez-Dobiczek oraz pracowni Kokon Anety Kaczmarczyk oraz okularów z kolekcji Optyk Green (modelki – Agencja NOL Tychy, makijaż – Mary Kay, fryzury – salon Aleksandra).

Reklama

Znane francuskie tematy muzyczne zagrał na akordeonie Janusz Korczyk. Przemysław Budziński, szef kuchni restauracji La Cantina zaprezentował menu wieczoru, m.in. żywe homary i kraba (do przyrządzenia na życzenie). Ostrzegano gości przed zbytnim spoufalaniem się z tymi stworzeniami. Potrafią bowiem odciąć palce swoimi szczypcami. Goście mogli spróbować m.in. ośmiornicy z kiełbasą chorizo, musu z gęsich wątróbek z tostem z malinami, ostryg, ślimaków, grzanek z wędzonym łososiem a na deser krem czekoladowy. Z kolei kucharz z restauracji Kaya dał pokaz przyrządzania sushi i sezonowanej wołowiny.

Ambasador Jerzy Drożdż uhonorował pamiątkowym medalem (związanym z polską prezydencją w Radzie Unii Europejskiej) za działania na rzecz Europy: Ryszarda i Sandrine Kosnicki (Konsul Trofea Sportowe) oraz Anne-Sophie Basta-Szczygieł i Patryka Szczygła – dyrektora Hotelu Tychy. Medale te zostały przygotowane przez stałe przedstawicielstwo RP w Unii Europejskiej w Brukseli.

Organizatorami głównymi wydarzenia byli: Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna, Fundacja Europa House, NOL Tychy, Tyskie Szpilki w Biznesie. Spotkanie wspierali ponadto: Hotel Tychy, La Cantina Tychy, Tyski Sport, Camera Italo Polacca, MM Cars, Alliance Francaise, Powiatowy Urząd Pracy w Tychach, Alior Bank, Tyski Klub Golfowy, PZU Inwestycje, Restauracja Kaya. Patronat medialny nad wydarzeniem objął m.in. tygodnik Nowe Info.

Reklama

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj