Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

0
Kucharze z grupy "Kulinarny Ogień" zapraszają do Browaru Obywatelskiego na imprezę charytatywną na rzecz Świetlikowa; fot. Wioleta Piróg

W niedzielę 13 października w Browarze Obywatelskim odbędzie się II Kulinarny Ogień dla Świetlikowa. Celem tej imprezy charytatywnej jest zbiórka pieniędzy dla Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci „Świetlikowo”. Udział w niej weźmie 40 szefów kuchni i kucharzy z całej Polski. Patronat nad akcją objął m.in. dwutygodnik i portal „Nowe Info”.

– Każdy z nich oddaje swoje kulinarne serce tej akcji – mówi organizatorka Beata Szymula.
Impreza rozpocznie się o godz. 13.00, a na wszystkich chętnych czekać będzie wiele atrakcji, m.in. kuchnia polowa z grochówką i żurem śląskim, gotowanie na gigantycznej patelni o średnicy 170 cm, prowadzone przez szefów kuchni z całej Polski kulinarne warsztaty dla dzieci i młodzieży, konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych „Z gruntu najlepsze”. Odbędą się też pokazy: karate, tańca oraz gimnastyki artystycznej, koncerty, a także animacje dla dzieci, malowanie buziek, zaplatanie warkoczyków i licytacje charytatywne.

Główną atrakcją będzie bitwa kulinarna „Haja na wykopki”, w której rywalizować będą Szefowie Kuchni z Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego, Stowarzyszenia Kucharze bez Granic i uczniowie szkół gastronomicznych. Na czele każdej z drużyn będą stali uczestnicy MasterChef Junior. W jury zasiądą m. in. Walentyna Jałocha, międzynarodowy juror kulinarny i gwiazda programu „Europa da się lubić”.
Wszyscy uczestnicy, w ramach podziękowania za datek przekazany na rzecz Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo, będą mogli spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy. Wstęp jest bezpłatny.

II Kulinarny Ogień dla Świetlikowa w Tychach – program:
13.00 – rozpoczęcie imprezy, przedstawienie uczestników (szefowie, kucharze, uczniowie, blogerzy)
13.45 – licytacja pierwsza (15 minut) – miejsce w jury + kilka przedmiotów
14.00-15.30 – konkurs kulinarny uczniów szkół gastronomicznych „Z gruntu najlepsze”.
Między 13.00 a 17.00 – warsztaty dla dzieci i młodzieży: kulinarne, artystyczne, ruchowe.
Między 13.30 a 15.00 atrakcje artystyczne:
13.30 – występ dziewcząt z UKS Silesia Chorzów (sekcja gimnastyki artystycznej)
14.00 – zespół Contra – pokaz tańca
14.30 – pokaz karate
14.45 – licytacja druga
15.00-15.45 – występ zespołu John Mineton
15.45 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Z gruntu najlepsze” i wręczenie nagród
16.00-16.45 – występ zespołu Yota v Yotę
16.45 – licytacja trzecia
17.00–18.00 – bitwa kulinarna „Haja na wykopki”, w której wezmą udział szefowie kuchni, uczestnicy programu MasterChef Junior, blogerzy kulinarni, uczniowie szkół gastronomicznych. O wyniku bitwy zadecydują widzowie, oddając głosy po degustacji dań przygotowanych przez drużyny.
18.00-18.15 – występ zespołu Orientyski
18.20-19.10 – występ zespołu Syberian
19.10-19.30 ogłoszenie wyników, podziękowania artystom i szefom kuchni i zakończenie imprezy.
A PONADTO:
Kuchnia polowa z grochówką i żurem śląskim.
Animacje dla dzieci.
Pasieka Gucio – warsztaty o pszczołach.
Pokazy live cooking szefów kuchni, na grillach, burger vege bonduelle.
Gotowanie na gigantycznej patelni (170 cm średnicy).
Gotowanie na tajskich grillach.
Piekielny kocioł.
Słodkości i wypieki z lokalnych cukierni i piekarni. Dziczyzna, kita z koguta, flaczki, warsztaty wege, pierogi z czterech stron świata. Wszystkie dania będą przygotowywane na bieżąco – na oczach widzów.

Wioleta PIRÓG

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here