Lemoniada z ciekłym azotem

0
Lemoniada z ciekłym azotem, fot. J. Jędrysik

W dniach 3-5 sierpnia przy Gemini Park Tychy odbył się zlot foodtrucków, czyli jadłodajni na kółkach.

Przed galerią ustawiło się ponad 10 samochodów do przygotowywania i wydawania posiłków. Tyszanie mogli w ciągu jednego weekendu spróbować kuchni z co najmniej czterech kontynentów. Były belgijskie frytki (Fabryka Frytek), węgierskie langosze (Budafest Langosz), lody tajskie (Cafe Rolka), meksykańskie burrito i quesadilla (Mr.TexMex Fire&Spice), burgery i wrapy z wieprzowiną (Burger Byku, Tupożryj, PoWieprzeni), zapiekanki (Kawał Bagiety) oraz bułeczki z farszem i pierożki na parze (Dim Sum Truck, Farsz Food).

To wszystko można było popić molekularną lemoniadą. Serwowała ją „Le mini lemoniada”.  Do cytrynowej lemoniady własnego przepisu dodawany jest ciekły azot, który ma -193 stopnie Celsjusza.  Z racji różnicy temperatur azot bardzo szybko się utlenia. Pojawia się dym, a napój robi się gazowany i orzeźwiający.

Strefę food tracków przygotowała organizacja  „Futraki”, która współpracuje z prawdziwymi pasjonatami kulinariów – miłośnikami poszczególnych regionów świata. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych, sezonowych produktów. Na ich bazie powstają przepyszne: przystawki, dania główne oraz desery i kawa.

(JJ)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here