Miasto rozdaje kompostowniki. Muszą jednak ciągle służyć do produkcji nawozu. Od 6 maja można składać wnioski na użyczenie kompostownika przez miasto Tychy. Po podpisaniu umowy i spełnieniu określonych warunków pojemnik taki staje się własnością tego, komu go użyczono. Celem akcji jest zachęcenie mieszkańców do efektywnego wykorzystywania odpadów biodegradowalnych powstających w ogrodach i kuchniach, czyli do tworzenia z nich nawozu.
W tym roku Urząd Miasta Tychy ma do rozdania 150 pojemników, w tym maksymalnie 130 dla osób fizycznych i 20 dla placówek oświatowych.
– Dzięki kompostowaniu, czyli przetwarzaniu odpadów, można uzyskać naturalny i co najważniejsze bezpieczny nawóz, nadający się do wzbogacenia każdego rodzaju upraw – mówi Ewa Grudniok, rzecznik prasowa Urzędu Miasta Tychy. – Prawidłowy proces kompostowania pozwala przetworzyć nawet do 30 proc. wytwarzanych w gospodarstwie domowym odpadów. W ramach akcji od 6 maja br. mieszkańcy oraz tyskie placówki oświatowe będą mogły za darmo otrzymać kompostownik. Trzeba jednak spełnić kilka warunków.
Jakich? Przede wszystkim, jak słyszymy, należy złożyć wniosek i podpisać umowę na użyczenie kompostownika, pamiętając przy tym, że dla danej nieruchomości gruntowej przysługuje maksymalnie jeden kompostownik.
– Wnioski mogą składać mieszkańcy Tychów, którzy są właścicielami zamieszkałej nieruchomości w zabudowie jednorodzinnej, uiszczają opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi i, co ważne, nie posiadają zaległości z tego tytułu oraz zadeklarują, że będą kompostowali w sposób ciągły odpady podlegające biodegradacji, w szczególności odpady zielone oraz kuchenne – informuje Anna Warzecha, naczelnik Wydziału Komunalnego, Ochrony Środowiska i Rolnictwa Urzędu Miasta Tychy. – Korzystanie z kompostownika ma wiele zalet: to oszczędność pieniędzy (bo nawóz można wyprodukować samem), lepsza jakość gleby po zastosowaniu kompostu oraz korzyść dla środowiska.
Do przetwarzania, jak słyszymy, najlepiej nadają się: skoszona trawa, chwasty pozbawione nasion, opadłe liście, rozdrobnione gałęzie, słoma, siano, ziemia z doniczek i skrzynek, przekwitłe rośliny, a nawet popiół z kominka lub grilla. Do pojemnika nie należy wrzucać nabiału, kości, nadgniłych resztek roślinnych, solonych i tłustych odpadków kuchennych, mięsnych i rybnych odpadków.
Szczegółowych informacji udziela Referat Gospodarki Komunalnej UM Tychy przy ul. Budowlanych 67. Tam też należy złożyć wniosek i podpisać umowę. Po spełnieniu tych formalności kompostowniki będą wydawane przez spółkę „Master Odpady i Energia” w PSZOK przy ul. Serdecznej w Tychach.
– Umowa użyczenia kompostownika trwa 36 miesięcy, po tym okresie kompostownik staje się własnością użytkownika – informuje Ewa Grudniok z UM Tychy. – W tym czasie, w ramach umową, pojemnik musi być wykorzystywany zgodnie z jego przeznaczeniem.
(pp)