Na zapleczu restauracji panują ekstremalne warunki. Cały zespół potrzebuje specjalistycznej odzieży gastronomicznej

0
Reklama

Kuchnia mniej lub bardziej prestiżowego lokalu gastronomicznego to specyficzne miejsce. Wysokie temperatury, praca pod dużą presją czasu (i przełożonych), konieczność zachowania higieny na najwyższym poziomie… Czynniki, które wymuszają na pracownikach adekwatne zachowania oraz stosowanie profesjonalnego wyposażenia, można by wymieniać niemal w nieskończoność. Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że odzież gastronomiczna ma wypełnia sporo ważnych zadań. Ubiór musi spełniać zatem szereg istotnych warunków.

Jakość materiału ma pierwszorzędne znaczenie. W kuchni najlepiej sprawdza się wysokiej jakości bawełna

Podczas pracy nad wykwintnymi potrawami w zasadzie nie da się uniknąć zachlapania stroju. Pryskający tłuszcz, wyciskane z przetwarzanych składników soki czy przypadkowo rozlany sos mogą wyrządzić znacznie więcej szkód, niż tylko brzydko wyglądająca plama na eleganckiej koszuli. Równie istotne jest zapewnienie pracownikom podstawowej ochrony przed bliskim kontaktem skóry z rozgrzanymi powierzchniami. W związku z tym odzież gastronomiczna musi być wykonana z odpowiedniej tkaniny. Zdaniem ekspertów z firmy Elis optymalnym wyborem dla tej branży jest naturalna bawełna. Materiał ten cechuje się bardzo wysoką wytrzymałością, a jednocześnie można go prać w wysokich temperaturach bez obawy o zniszczenie strojów roboczych. Koniecznie trzeba również podkreślić fakt, że taki ubiór jest całkiem przewiewny, co zdecydowanie poprawia komfort pracowników na kuchni i jej najbliższym otoczeniu.

Właściwości tkaniny to nie wszystko. Odzież gastronomiczna musi dobrze leżeć i świetnie wyglądać

Aspekty estetyczne również mają ogromne znaczenie. Restauracje budują swój prestiż nie tylko dzięki rozbudowanej karcie pysznych dań, ale również na podstawie wystroju lokalu oraz prezencji pracowników. Kucharz w jednolitym kolorystycznie, pełnym ubiorze szefa kuchni zwykle robi na gościach o wiele lepsze wrażenie, niż spotkanie z kimś kto założył na siebie mnóstwo rzeczy i każda wygląda jak z zupełnie innej bajki. Rzecz jasna dobór krojów oraz wzoru odzieży gastronomicznej w pierwszej kolejności zależy od tego, jaki wizerunek chce stworzyć kierownictwo restauracji. Producenci kucharskiego wyposażenia oraz firmy zajmujące się jego outsourcingiem z pewnością są w stanie sprostać wszelkim wymaganiom w tym względzie. Warto jeszcze zwrócić uwagę na aspekt ekonomiczny. Wynajmując odzież gastronomiczną od firmy zewnętrznej zwykle otrzymuje się pakiecie kompleksowy serwis (pranie, magazynowanie, wymiana zużytych sztuk na nowe), co często pozwala mocno zredukować koszty związane z zapewnieniem pracownikom kuchni właściwego ubioru.

Reklama
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj