Nowoczesne pracownie zawodowe w Zespole Szkół nr 7

0
Pracownie zawodowe ZS nr 7 w Tychach należą do najnowocześniejszych w kraju; fot. Kamil Peszat/Twoje Tychy

W Zespole Szkół nr 7 w Tychach otwarto nowocześnie urządzone i wyposażone pracownie, w których młodzież będzie zdobywała umiejętności przydatne w pracy kucharza czy cukiernika. To obecnie najlepiej wyposażone szkolne pracownie w kraju.

Maszyna z kompletem rozszerzonych przystawek do mięsa, szafa mroźnicza i chłodnicza, kuchnie elektryczne ceramiczne z piekarnikiem konwekcyjnym, okapy wywiewne, piec do gotowania w niskich temperaturach, schładzarko – zamrażarkę szokową, podgrzewacz do talerzy, salamander z windą, smażalnik, temperówkę do czekolady, stół mroźniczy – to tylko część wyposażenia, jaka znalazła się w nowych pracowniach. Dla większości uczniów „gastronomików” w Polsce tak wyposażona pracownie to marzenie, dla ponad 300 uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach to rzeczywistość.

– Dzięki tym pracowniom nauka będzie o wiele przyjemniejsza, ale co ważniejsze, absolwenci szkoły będą posiadali wyższe kompetencje i umiejętności. Planujemy np. dodatkowe kursy i szkolenia umożliwiające uczniom zdobycie wiedzy wykraczającą poza podstawę programową dla poszczególnych zawodów, m.in. kurs carvingu, kursy przygotowania dań wegańskich i wegetariańskich, nowoczesny design potraw, dekoracje z karmelu i czekolady, kuchnia molekularna i kuchnia azjatycka – mówi Joanna Żebrowska, dyrektor w Zespole Szkół nr 7 w Tychach.

Podczas uroczystości uczniowie zaprezentowali potrawy i desery przygotowane w nowych pracowniach.

Dzięki wsparciu funduszy europejskich, udało się zmodernizować dwie pracownie gastronomiczne, pracownię cukierniczą i pracownię obsługi konsumenta, w której swoje umiejętności będą mogli doskonalić uczniowie z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.

-Cieszy się że te szkoły się zmieniają, bo z takimi urządzeniami pracuje się w najlepszych restauracjach. W Tychach uczniowie, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem mogę się na nich uczyć zawodu, na chwilę obecną nie ma lepiej wyposażonej szkoły gastronomicznej w Polsce – mówi Tomasz Nowak – kucharz, absolwent Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.

Oprócz pracowni, wyremontowane zostały także pomieszczania towarzyszące (zaplecza, szatnie na odzież gastronomiczną przedsionki i korytarze).

– Chcieliśmy stworzyć uczniom jak najlepsze warunki do rozwijania swoich pasji i umiejętności. Mam nadzieje, w przyszłości pomoże im to spełniać zawodowe marzenia – mówiła podczas otwarcia pracowni Aneta Moczkowska, wiceprezydent Tychów.

Projekt realizowany był w 2019 r. w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020. Całkowita wartość projektu wyniosła 2 285 672,81 zł, kwota dofinansowania to 1 876 177,31 mln złotych.
(J)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here