Przedszkolaki lepiły pierogi

2
Fot. Wioleta Piróg

Dzieci z Przedszkola nr 8 „Zielony Ogród” w Tychach 26 marca lepiły pierogi wraz z kucharzami ze śląskich restauracji. Warsztaty zorganizowała grupa „Kulinarny Ogień”. Jak mówi jeden z kucharzy – dzieci wkładały w swoją pracę całe swoje serca.

Podczas zajęć dzieci w fartuszkach i czapeczkach kucharskich uczyły się robić pierogi. I choć nie zawsze im to wychodziło, to wytrwale i z pełnym zaangażowaniem próbowały dalej. Jak mówi dyrektorka przedszkola Janina Halama,warsztaty wpisują się w realizowany w placówce program preorientacji zawodowej. W jego ramach dzieci poznają różne zawody, a jednym z celów spotkania było właśnie zaszczepienie w dzieciach miłości do gotowania.

Grupa „Kulinarny ogień” poprowadziła warsztaty całkowicie bezpłatnie, a także zafundowała wszystkie potrzebne produkty. Grupa została założona rok temu przez
Beatę Szymulę, szefa kuchni restauracji „Pod napięciem”, kiedy to zorganizowała akcję charytatywną dla Centrum Opieki Dziennej i Hospicjum dla Dzieci „Świetlikowo”. Celem działalności „Kulinarnego Ognia” jest przekazywanie wiedzy najmłodszym i pomoc potrzebującym. Jak mówią kucharze, swoją pracą chcą dać coś dobrego innym.

Wioleta PIRÓG

Fot. Wioleta Piróg
Fot. Wioleta Piróg
Fot. Wioleta Piróg
Fot. Wioleta Piróg
Fot. Wioleta Piróg
Fot. Wioleta Piróg
Fot. Wioleta Piróg

2 KOMENTARZE

  1. Brawo nasze piękne i mądre dzieci…Brawo ich „nauczyciele od pierogów” i brawo Wioleta Piróg, za cudowny zbieg okoliczności wyśniła dla dzieci i nas…czytelników. Brawo Nowe Info…

  2. Bardzo dziękuję za ogromną radość sprawioną dzieciom!!! Córeczka była bardzo zadowolona i szczęśliwa po zajęciach. Zjadła nawet pierogi choć do tej pory nie była ich smakoszem 🙂 Dziękuję z bezinteresowne i dobre serducha wszystkich kucharzy 🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz