Dzieci z Przedszkola nr 8 „Zielony Ogród” w Tychach 26 marca lepiły pierogi wraz z kucharzami ze śląskich restauracji. Warsztaty zorganizowała grupa „Kulinarny Ogień”. Jak mówi jeden z kucharzy – dzieci wkładały w swoją pracę całe swoje serca.
Podczas zajęć dzieci w fartuszkach i czapeczkach kucharskich uczyły się robić pierogi. I choć nie zawsze im to wychodziło, to wytrwale i z pełnym zaangażowaniem próbowały dalej. Jak mówi dyrektorka przedszkola Janina Halama,warsztaty wpisują się w realizowany w placówce program preorientacji zawodowej. W jego ramach dzieci poznają różne zawody, a jednym z celów spotkania było właśnie zaszczepienie w dzieciach miłości do gotowania.
Grupa „Kulinarny ogień” poprowadziła warsztaty całkowicie bezpłatnie, a także zafundowała wszystkie potrzebne produkty. Grupa została założona rok temu przez
Beatę Szymulę, szefa kuchni restauracji „Pod napięciem”, kiedy to zorganizowała akcję charytatywną dla Centrum Opieki Dziennej i Hospicjum dla Dzieci „Świetlikowo”. Celem działalności „Kulinarnego Ognia” jest przekazywanie wiedzy najmłodszym i pomoc potrzebującym. Jak mówią kucharze, swoją pracą chcą dać coś dobrego innym.
Wioleta PIRÓG
Brawo nasze piękne i mądre dzieci…Brawo ich „nauczyciele od pierogów” i brawo Wioleta Piróg, za cudowny zbieg okoliczności wyśniła dla dzieci i nas…czytelników. Brawo Nowe Info…
Bardzo dziękuję za ogromną radość sprawioną dzieciom!!! Córeczka była bardzo zadowolona i szczęśliwa po zajęciach. Zjadła nawet pierogi choć do tej pory nie była ich smakoszem 🙂 Dziękuję z bezinteresowne i dobre serducha wszystkich kucharzy 🙂 🙂 🙂