Reklama

Rolady wołowe ze śląskimi kluskami i modrą (czyli czerwoną) kapustą to danie, którego nie może zabraknąć na śląskim stole.

Dla tych, którzy może nie są stąd, więc jeszcze tematu dobrze nie zgłębili, a chcą się nauczyć, przepis podrzuca Karczma Wiejska w Jankowicach.

Składniki

Rolady:

750 g wołowiny

50 g ogórków kiszonych

100 g cebuli

Reklama

20 g musztardy

120 g boczku wędzonego surowego

300 g kiełbasy

30 g mąki pszennej

50 g smalcu

sól

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

Kluski śląskie:

ziemniaki

mąka ziemniaczana (1/4 części ziemniaków, zobacz na rysunku)

1 jajko

Modro kapusta:

500 g kapusty czerwonej

50 g boczku

50 g cebuli

ziele angielskie

liść laurowy

ocet

sól

cukier

pieprz

Wykonanie:

Rolady śląskie

Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Następnie należy je rozklepać tłuczkiem na cienkie placki, najlepiej przez worek foliowy. Powinny mieć około 4-5 mm. Boczek, kiełbasę, ogórek i cebulę pokroić w paski długości ok. 5 cm. Rozklepane mięso posolić, popieprzyć i posmarować musztardą, a następnie ułożyć cebulę, boczek i ogórek. Zawinąć boki do środka i uformować mięso w roladę. Związać białą nicią. W brytfance roztopić smalec i ułożyć na nim rolady uprzednio posypane solą i sypką papryką. Obsmażyć z obu stron na lekko brązowy kolor. Do smażenia dodać skórę z boczku, ogórek kiszony, cebulę. Po obsmażeniu, rolady należy podlać ciepłą wodą. Dusić około 1,5 godziny aż będą miękkie. Po uduszeniu należy wyjąć rolady, odwiązać nici, zaś sos przecedzić przez sito i zagęścić zawiesiną z wody i mąki pszennej.

Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić przeciśnięte ziemniaki do ostygnięcia. Gdy wystygną, dodać mąkę w ilości 1/4 części ziemniaków oraz jajko. Następnie zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta formować wałek, aby podzielić je na równe porcje. Z podzielonego ciasta formować kulki. Wodę zagotować w dużym garnku i wrzucać kluski na osolony wrzątek. Zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Poczekać aż wypłyną na powierzchnię wody i pogotować je jeszcze ok. 2 min, uważając, aby nie gotowały się za bardzo.

Jak szybko zrobić kluski śląskie?, fot. Karczma Wiejska w Jankowicach
Modro kapusta

Kapustę umyć i poszatkować, wrzucić na wrzącą wodę, dodać sól,  liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości. Odcedzić, dodać ocet, aby zachować intensywny kolor kapusty. Dodać  cukier oraz pokrojony i podsmażony boczek, wymieszać, doprawić pieprzem i solą.

Smacznego!

Przepis, wykonanie i zdjęcia: Karczma Wiejska w Jankowicach

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj