Ryby w roli głównej

0
Jedno z przygotowanych dań rybnych, fot. Powiat Pszczyński

20 listopada odbył się IV Powiatowy Konkurs „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”. Tematem przewodnim były ryby. W tym roku konkurs odbył się w Pielgrzymowicach (gmina Pawłowice), miejscowości słynącej ze stawów hodowlanych i gospodarstw rybackich.

W konkursie wzięło udział siedem kół gospodyń wiejskich: z Suszca, Wisły Małej, Wisły Wielkiej, Pielgrzymowic, Kobióra, Goczałkowic-Zdroju oraz Frydka. Przygotowane potrawy rybne oceniało jury w składzie: Gabriela Gwiszcz – etnograf, dr Henryk Białowąs z Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu, Jan Dutka – ekspert kulinarny, właściciel firmy gastronomiczno-szkoleniowej „Smacznego” oraz Jakub Mrozek – doradca kulinarny „Po świecie kuchni”.

Komisja oceniała dwie potrawy – danie główne, czyli rybę lub zupę rybną, oraz przystawki rybne: sałatki, galaretki, pasty. Liczyły się smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, sposób podania potraw oraz związek potrawy z tradycją.

Jurorzy przyznali dwa pierwsze miejsca ex aequo: dla KGW Pielgrzymowice za żurek rybny oraz karpia w pierzynce kapuścianej z leśnymi grzybami oraz dla KGW Frydek za zupę rybną oraz rybę smażoną z kapustą i szałotem. Na drugim miejscu uplasowały się gospodynie z KGW Kobiór, które serwowały m.in. pstrąga w galarecie oraz karpia w miodzie z plackami z kiszonej kapusty. Trzecie miejsce zajęły panie z KGW Goczałkowice-Zdrój, które przygotowały karpia wędzonego w dzwonkach na ciepło oraz leszcze opiekane w zalewie octowej. Wyróżnienia trafiły do gospodyń z Suszca (karp w śmietanie oraz paszteciki z okonia z sałatką śledziową z makreli), Wisły Wielkiej (sandacz w porach i ryby wędzone) oraz Wisły Małej (karp smażony i karp w galarecie). Swoją nagrodę mogła również przyznać publiczność. Tutaj nie było niespodzianki i najwięcej głosów zdobyły potrawy przygotowane przez gospodynie z Pielgrzymowic.

Oprócz dań konkursowych gospodynie przygotowały także wiele innych potraw z ryb. Były m.in. karp w borowikach, tatar śledziowy, śledź solony z żurawiną, filet z karpia zapiekany z pieczarkami i serem, tymbaliki rybne z dorsza, różnego rodzaju sałatki śledziowe i śledzie w sosach.

Jak najlepiej przyrządzić karpia? Maria Dziadek z KGW Pielgrzymowice: – Skrapiam karpia cytryną, przyprawiam vegetą własnego wyrobu i zostawiam na cały dzień. Następnie osuszam i smażę na klarowanym maśle. W moim domu rybę staramy się jeść dwa razy w tygodniu. Smakuje nam bardziej niż mięso. Oczywiście kupujemy u lokalnych hodowców.

– Obecnie modny jest trend, tzw. slow food, czyli m.in. powoli przygotowywanej żywności, z produktów, które wolno rosną. Dla porównania – półtorakilogramowy kurczak rośnie sześć tygodni, półtorakilogramowy karp rośnie trzy lata. Powoli, nie spiesząc się, wytwarza swoje tkanki, białko, tłuszcz. Na tym polega jego jakość. I w trendzie slow food znajduje swoje miejsce – mówił dr Henryk Białowąs, przekonując, że karp pochodzący z tradycyjnych stawów ziemnych, karmiony ziarnem zbóż jest produktem ekologicznym.

Konkursowi kulinarnemu towarzyszyły występy zespołu Pielgrzymowiczanie i uczniów ze Szkoły Podstawowej w Pielgrzymowicach, którzy zaprezentowali teatrzyk „Baśń o złotej rybce”.

Była to już czwarta edycja konkursu kulinarnego, którego organizatorami są: powiat pszczyński, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz gminy powiatu – w tym roku gmina Pawłowice. W poprzednich latach motywem przewodnim były potrawy wielkanocne (2016 r. w Goczałkowicach-Zdroju), gęś marcińska i wyskubek (2017 r. w Kobiórze) oraz przetwory i potrawy z kiszonej kapusty (2018 r. w Woli).

(r), źródło: Powiat Pszczyński

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here