5,8 C
Tychy
sobota, 27 kwietnia, 2024

Kolorowe babeczki? Zobacz, jak je przygotować

0
Wiele osób po ujrzeniu stosów kolorowych, bogato przystrojonych babeczek pragnie przygotować je samodzielnie w swoim domu. Warto więc dowiedzieć się, jak można je zrobić...

Policzki wołowe w sosie własnym

0
Mamy dla Was sprawdzony przepis na policzki wołowe w sosie własnym. Do tego purée ziemniaczane i buraczki glazurowane. Co powiecie na taki walentynkowy obiad?...

Felieton kulinarny. Narodziny chleba

0
Chleb jest podstawą naszej kuchni. Jest darem Boga dla nas. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W naszej części Europy witamy chlebem i solą....

Felieton kulinarny. Jagnięcina podana tradycyjnie

0
Kupuję wyłącznie w polskich sklepach. Jednak czasami wędruję w poszukiwaniu wina do innych marketów, a wtedy, jak już tam jestem, zapuszczam żurawia na stanowiska mięsne i nie tylko....

Felieton kulinarny. Szczęśliwy makaron

0
Jedna ze stacji telewizyjnych przeprowadziła sondę na temat dań, które najbardziej poprawiają samopoczucie, czyli uszczęśliwiają. Całej dziesiątki nie zapamiętałem, ale na podium znalazły się...

Felieton kulinarny. Śledztwo w sprawie bajgli

1
Siedzę w fastfoodowej knajpce w Londynie w towarzystwie pani Zuzanny, młodej, eleganckiej Polki. Pani Zuzanna jest prawnikiem i pracuje dla rządu brytyjskiego. W Polsce skończyła szkołę artystycznego projektowania odzieży...

Oliwia Piech w programie MasterChef Junior

0
12-letnia Oliwia Piech ze Studzienic wystąpiła w programie MasterChef Junior. Jurorzy jej danie określili jako "arcydzieło". Dziś (7.03) ruszyła szósta edycja programu TVN MasterChef Junior,...

Felieton kulinarny. Więcej tłuszczu

0
„Słuchajcie Mnie a jeść będziecie przysmaki i dusza wasza zakosztuje tłustych potraw” (Iz 55,2). Z tłuszczami porobiło się nieciekawie. Z produktu drogiego, pożądanego, dzisiejsza...

Felieton kulinarny. Tajemnice jajka

0
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...

Felieton kulinarny. Barszcz – danie I Rzeczpospolitej

0
Barszcz, w tym dzisiejszy barszcz ukraiński, jest daniem I Rzeczpospolitej. Pierwszy dobry barszcz ukraiński zjadłem prawie dwadzieścia lat temu w małej knajpce nieopodal stacji benzynowej w Żarach. Serwowali...

WIADOMOŚCI

100 tys. zł na prace konserwatorskie przy zabytkach

0
Powiat planuje przekazać 100 tys. zł na prace konserwatorskie, restauratorskie lub roboty budowlane przy obiektach ziemi pszczyńskiej wpisanych do rejestru zabytków. Wnioski o dotacje...
Nowe Info