Felieton kulinarny. Flaczki – danie smakoszy czy barbarzyńców?
Kiedy spóźniłem się na śniadanie w bukaresztańskim hotelu i spragniony (oraz głodny) usiadłem w restauracji, lustrując kartę w poszukiwaniu czegoś odpowiedniego, podszedł kelner. Widząc moją zafrasowaną twarz, rzekł:...
Dieta pudełkowa – czy to naprawdę działa? Wszystko, co musisz wiedzieć...
Chcesz schudnąć i utrzymać zdrową dietę, ale brakuje ci czasu? Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem! Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, jak działa ta...
Domowa kiełbasa — co jest potrzebne do jej przygotowania?
Marzenie o domowej kiełbasie, smakującej jak tradycyjne przysmaki z masarni, staje się rzeczywistością dzięki odpowiednim składnikom i narzędziom. W ich zdobyciu może Ci pomóc...
Felieton kulinarny. Kiszonki i czarodziejska góra
Nic ostatnio nie gotuję. Nie opłaca się. To co spływa do mnie z ogródka domaga się świeżości i chrupkości, żadnej tam obróbki termicznej. No...
MasterChef Junior: Oliwia Piech idzie dalej!
Oliwia Piech ze Studzienic w gminie Pszczyna dobrze sobie poradziła w dzisiejszym (18.04) odcinku programu MasterChef Junior. Najpierw w parze ze Stasiem wygrała konkurencję...
Wino, oliwa i chleb
Chyba mnie pogięło, by pisać o takiej trójcy w ramach męskiego gotowania. Gotowania nieunikającego kpiny, szyderstwa, błazenady i przekleństw. Gotowania bez alkomatu w kuchni....
Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...
Oregano – przyprawa, która niesie w sobie cenne właściwości
Oregano to roślina, która od starożytności stosowana jest jako dodatek do potraw ze względu na cenne walory smakowe jak i doceniana jest także ze...
Ulubione smaki Polaków
Od dłuższego czasu coraz chętniej wychodzimy z domu, aby zjeść smaczny posiłek w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi. Ostatnimi czasy pandemia koronawirusa nieco ograniczyła...
Kulinarny sukces uczniów z Tychów
Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach wygrali ogólnopolski konkurs gastronomiczny "Sztuka Mięsa". Finał w Warszawie poprzedził cykl warsztatów online z doświadczonymi kucharzami. Uczestnicy...