6,2 C
Tychy
sobota, 20 kwietnia, 2024
Strona główna Kuchnia Felieton kulinarny

Felieton kulinarny

Felieton kulinarny. Barszcz – danie I Rzeczpospolitej

0
Barszcz, w tym dzisiejszy barszcz ukraiński, jest daniem I Rzeczpospolitej. Pierwszy dobry barszcz ukraiński zjadłem prawie dwadzieścia lat temu w małej knajpce nieopodal stacji benzynowej w Żarach. Serwowali...

Felieton kulinarny. Ostryga – największy afrodyzjak

0
Mój naczelny, znając moje wcześniejsze, kulinarne, francuskie peregrynacje, poprosił, bym napisał coś o ostrygach. Bo niby są już obecne w marketach, a ludzie nie...

Felieton kulinarny. Pączki, śledziowe krokieciki i porter

0
Co może łączyć tradycyjnie wypiekane pączki i smaczne śledziowe krokieciki serwowane pod portera? Odpowiedź brzmi: smalec. Zaprzyjaźniona z moją rodziną para energicznych trzydziestolatków otworzyła w...

Felieton kulinarny. Bigos – produkt miłości kapusty i mięsiwa

0
Usiadłem nad udźcem z sarny i sporym kubełkiem kiszonej kapusty z Charsznicy, pozostałym po grudniowych świętach. Nic tylko bigos – pomyślałem. Ale pisanie o...

Felieton kulinarny. Krótka historia wędzonki i kiełbasy

0
To nie wieś, tylko miasto rozwinęło sztukę tworzenia wyrobów mięsnych. Wieśniacy byli zbyt ubodzy, by jadać mięso; sprzedawali je – a sami żywili się tym,...

Felieton kulinarny. Szczęśliwy makaron

0
Jedna ze stacji telewizyjnych przeprowadziła sondę na temat dań, które najbardziej poprawiają samopoczucie, czyli uszczęśliwiają. Całej dziesiątki nie zapamiętałem, ale na podium znalazły się...

Felieton kulinarny. Sos japoński do pierożków

0
Skoro staliśmy się globalną wioską, to możemy na Wigilię wpuścić na nasze talerze coś od bliższych czy dalszych sąsiadów. W tym wypadku od dalszych....

Felieton kulinarny. Wykwintny krupniok z ciapkapustą, czyli powrót z Edynburga

0
Wizyta Ślązaka w Szkocji musi rodzić od samego początku niebywałe napięcia. Na szczęście nie mają oba narody armii, dlatego emocje mogą się co najwyżej skończyć mordobiciem...

Felieton kulinarny. Landżun – prekursor pizzy

0
Brak słońca wywiał mnie do Turcji. Riwiera Turecka oferuje nadal temperatury powyżej 20 stopni i ciepłe morze. Oprócz pachnących latem pomidorów, ogórków, papryk i sałat można...

Felieton kulinarny. Wędzony boczek i skrzydła anioła

0
Zapach wędzonego boczku jest jak muśnięcie skrzydłami anioła. Wprowadza nas na kulinarny Parnas. Wprawdzie, jak zauważył Cyprian Kamil Norwid, niektórzy obdarzeni skrzydłami pójdą zamiatać...

WIADOMOŚCI

Tychy: Pracownica sklepu pomogła uratować życie starszemu mężczyźnie

0
Przytomność umysłu i szybka reakcja są zawsze pożądane. Wykazała się nimi pracownica sklepu w Tychach przy ratowaniu życia starszemu mężczyźnie. Jak informuje portal 112Tychy.pl, 18...
Nowe Info