8,3 C
Tychy
czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona główna Kuchnia Felieton kulinarny

Felieton kulinarny

Felieton kulinarny. Gęsina. Czegóż chcieć więcej?

0
Przed kilku laty uczestniczyłem w kolacji w dworku poniemieckim pod Raciborzem, pięknie odnowionym przez śląsko-polską parę ciekawych ludzi. Dworek pamięta czasy Eichendorffa. Ten niemiecki poeta epoki...

Felieton kulinarny. Czy wina francuskie są najlepsze?

0
– I co powiesz? – Na co? – No, czy wina francuskie są najlepsze? – Są. – I ty to mówisz? – Ja. – Zawsze mówiłeś, że o gustach się nie dyskutuje. – To jest wyjątek. – Czyli co? Każde francuskie wino...

Felieton kulinarny. Szarpana wołowina

0
Męskie gotowanie kontynuujemy dziś z wykorzystaniem wołowiny. W dalszym ciągu odwołujemy się do tradycji myśliwskich i pasterskich gdzie mężczyźni sami się rządzili. Spożycie wołowiny w...

Felieton kulinarny. Ostryga – największy afrodyzjak

0
Mój naczelny, znając moje wcześniejsze, kulinarne, francuskie peregrynacje, poprosił, bym napisał coś o ostrygach. Bo niby są już obecne w marketach, a ludzie nie...

Felieton kulinarny. Cudowne ciastka z dyni

0
Dziś zacznę od przepisu na ciastka z dyni. Kto nie jest zainteresowany, niech ten temat przeskoczy i czyta dalej. Więc – jak to mówi...

Felieton kulinarny. Gicz cielęca na batacie

0
Gicz cielęca na batacie. Choroba nie wybiera. Mam głos jak Geralt z Rivii, ale reszta wygląda mniej atrakcyjnie. Choroba wymusza dystans do otaczającego świata...

Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato

0
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...

Felieton kulinarny. Włosi też mają swoje „addio pomidory”

0
Właściwie nie ma kuchni włoskiej, są włoskie kuchnie regionalne. Również w ramach regionów są spore różnice, tak naprawdę co dom, to inna mamma decyduje o specyfice...

Felieton kulinarny. Męskie gotowanie, czyli kwaśnica

0
Kiedy mam trochę czasu, a następnego dnia nie muszę wstawać rano, gotuję zupę gulaszową albo kwaśnicę. To prawdziwie męskie gotowanie. Wymaga czasu i skupienia. Te...

Felieton kulinarny. Szarpana wołowina cz. 2

0
Nadal kontynuujemy temat wołowiny i to szarpanej. Dziś przepis przekładaniec. Składniki: 75 deko łopatki wołowej (25 deko na osobę – męska porcja), 50 deko wędzonych...

WIADOMOŚCI

Łańcuch ważył ponad sześć kilogramów. Sprawa znęcania się nad psem

0
Ponad sześć kilogramów ważył łańcuch, do którego uwiązany był owczarek kaukaski na terenie jednej z posesji w Orzeszu. Na pytanie policjantów, dlaczego zwierzę trzymane...
Nowe Info