Felieton kulinarny. Gęsina. Czegóż chcieć więcej?
Przed kilku laty uczestniczyłem w kolacji w dworku poniemieckim pod Raciborzem, pięknie odnowionym przez śląsko-polską parę ciekawych ludzi. Dworek pamięta czasy Eichendorffa. Ten niemiecki poeta epoki...
Felieton kulinarny. Czy wina francuskie są najlepsze?
– I co powiesz?
– Na co?
– No, czy wina francuskie są najlepsze?
– Są.
– I ty to mówisz?
– Ja.
– Zawsze mówiłeś, że o gustach się nie dyskutuje.
– To jest wyjątek.
– Czyli co? Każde francuskie wino...
Felieton kulinarny. Szarpana wołowina
Męskie gotowanie kontynuujemy dziś z wykorzystaniem wołowiny. W dalszym ciągu odwołujemy się do tradycji myśliwskich i pasterskich gdzie mężczyźni sami się rządzili.
Spożycie wołowiny w...
Felieton kulinarny. Ostryga – największy afrodyzjak
Mój naczelny, znając moje wcześniejsze, kulinarne, francuskie peregrynacje, poprosił, bym napisał coś o ostrygach. Bo niby są już obecne w marketach, a ludzie nie...
Felieton kulinarny. Cudowne ciastka z dyni
Dziś zacznę od przepisu na ciastka z dyni. Kto nie jest zainteresowany, niech ten temat przeskoczy i czyta dalej. Więc – jak to mówi...
Felieton kulinarny. Gicz cielęca na batacie
Gicz cielęca na batacie. Choroba nie wybiera. Mam głos jak Geralt z Rivii, ale reszta wygląda mniej atrakcyjnie. Choroba wymusza dystans do otaczającego świata...
Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...
Felieton kulinarny. Włosi też mają swoje „addio pomidory”
Właściwie nie ma kuchni włoskiej, są włoskie kuchnie regionalne. Również w ramach regionów są spore różnice, tak naprawdę co dom, to inna mamma decyduje o specyfice...
Felieton kulinarny. Męskie gotowanie, czyli kwaśnica
Kiedy mam trochę czasu, a następnego dnia nie muszę wstawać rano, gotuję zupę gulaszową albo kwaśnicę. To prawdziwie męskie gotowanie. Wymaga czasu i skupienia.
Te...
Felieton kulinarny. Szarpana wołowina cz. 2
Nadal kontynuujemy temat wołowiny i to szarpanej. Dziś przepis przekładaniec.
Składniki: 75 deko łopatki wołowej (25 deko na osobę – męska porcja), 50 deko wędzonych...