14,1 C
Tychy
piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona główna Kuchnia Felieton kulinarny

Felieton kulinarny

Felieton kulinarny. Barszcz – danie I Rzeczpospolitej

0
Barszcz, w tym dzisiejszy barszcz ukraiński, jest daniem I Rzeczpospolitej. Pierwszy dobry barszcz ukraiński zjadłem prawie dwadzieścia lat temu w małej knajpce nieopodal stacji benzynowej w Żarach. Serwowali...

Felieton kulinarny. Jak przyrządzić ośmiornicę

0
Ze złowioną ośmiornicą zszedłem po klatce schodowej ze swojego trzeciego piętra przed blok. Chwyciłem ją za łeb i trzasnąłem mackami o ścianę. Sąsiad się...

Felieton kulinarny. Cudowne ciastka z dyni

0
Dziś zacznę od przepisu na ciastka z dyni. Kto nie jest zainteresowany, niech ten temat przeskoczy i czyta dalej. Więc – jak to mówi...

Felieton kulinarny. Foodlęki – lęki jedzeniowe

0
Z jedzeniem, jak z każdą ważna sferą działań ludzkich, związanych jest wiele fobii i neuroz. Nie będę opisywał smutnych medycznych przypadków, tylko strachy przeciętnego Kowalskiego. Jednym...

Felieton kulinarny. O wyższości sałatki jarzynowej nad kluskami

0
Każdy pewnie jadł sałatkę jarzynową, a wielu robiło ją samodzielnie. Na Śląsku jest szałot. Są sałatki ze śledziem, z boczkiem lub szynką... Jednak ta...

Felieton kulinarny. Zaopatrzeniowiec z Bostonu na targu w świętokrzyskim

0
Kilka razy w roku jadę na sobotni targ do małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Przyjeżdżam w piątek wieczorem do wsi nieopodal, gdzie nocuję w...

Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato

0
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...

Felieton kulinarny. Narodziny chleba

0
Chleb jest podstawą naszej kuchni. Jest darem Boga dla nas. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W naszej części Europy witamy chlebem i solą....

Felieton kulinarny. Grochówka, czyli purée de pois secs

0
Zacznę od wspomnień. Pod koniec lat osiemdziesiątych i później dzierżawiłem wraz z teściem staw nieopodal Pyskowic. Hodowaliśmy tam karpiego kroczka, czyli dorośniętego jednolatka nadającego się do...

Felieton kulinarny. Schabowy – ulubione danie Polaków

0
Zawsze mnie korciło żeby, zabrać się za to peerelowskie danie i zrównać je z ziemią. Powalić na łopatki i wyżąć jak starą ścierkę, a...

WIADOMOŚCI

Bezpłatne szczepienia dla osób powyżej 65 roku życia

0
Istnieje możliwość skorzystania z bezpłatnych szczepień przeciw pneumokokom dla osób (z grup ryzyka) powyżej 65 roku życia. Wystarczy pójść do swojego lekarza POZ i...
Nowe Info