5,2 C
Tychy
sobota, 20 kwietnia, 2024

Felieton kulinarny. Lody ze złotem, kawa kopi luwak, czyli co jedzą...

0
W hotelu w Polanicy piję małe espresso z kawy kopi luwak (120 złotych polskich za filiżankę) i zastanawiam się, co jedzą bogacze. Porzucam Polanicę, bo tu nie mieszkają...

Ile kosztują truskawki?

0
Sezon na truskawki trwa. Sprawdziliśmy, ile kosztują. Okazuje się, że tegoroczne ceny mogą przyprawić o zawrót głowy. W Pszczynie na stoisku obok Kauflandu dziś (11.05)...

Felieton kulinarny. Pieczeń z łaty na plackach

0
Słońce, choć niemrawo, zaczyna już świecić, czas najwyższy otrzepać się, ponaciągać mięśnie i wyjść z jaskini. A jak już chłop opuści swoje zimowe legowisko i rozpali ogień, to...

Felieton kulinarny. Barszcz – danie I Rzeczpospolitej

0
Barszcz, w tym dzisiejszy barszcz ukraiński, jest daniem I Rzeczpospolitej. Pierwszy dobry barszcz ukraiński zjadłem prawie dwadzieścia lat temu w małej knajpce nieopodal stacji benzynowej w Żarach. Serwowali...

Najlepszy sandacz? „Folkowiański”! Zdradzamy przepis

1
Najlepszy sandacz? „Folkowiański”! Zdradzamy przepis. Na X Festiwalu Pszczyńskich Maszketów „Chochla 2017”, który odbył się wczoraj (20.08) na rynku w Pszczynie, konkursową „Chochlę” wywalczyła...

Felieton kulinarny. Szarpana wołowina cz. 2

0
Nadal kontynuujemy temat wołowiny i to szarpanej. Dziś przepis przekładaniec. Składniki: 75 deko łopatki wołowej (25 deko na osobę – męska porcja), 50 deko wędzonych...

Felieton kulinarny. Kieliszki – jakie, do czego i kiedy?

0
Kilka słów o kieliszkach. Jakie stawiać na stole, do jakich win i kiedy? – Cześć. – Cześć. – Masz ten artykuł o kieliszkach? – Wiesz co? – No, co? – Kupiłem jakieś dwadzieścia lat temu komplet...

Felieton kulinarny. Bigos a sprawa polska

0
Proszę się nie martwić, nie będzie słowa jak przygotować bigos. Każdy z nas ma tu swoje mądrości, jeden z grzybami, drugi z wędzoną śliwką węgierką, inny nawet...

Felieton kulinarny. Grochówka, czyli purée de pois secs

0
Zacznę od wspomnień. Pod koniec lat osiemdziesiątych i później dzierżawiłem wraz z teściem staw nieopodal Pyskowic. Hodowaliśmy tam karpiego kroczka, czyli dorośniętego jednolatka nadającego się do...

Kilka słów o tym jak dieta pudełkowa uratowała moje spokojne macierzyństwo

1
Pierwsze tygodnie po porodzie, choć na wielu zdjęciach wydają się być sielankowe, były dla mnie istnym koszmarem. Córka całymi dniami chciała być przy piersi,...

WIADOMOŚCI

Tychy: Pracownica sklepu pomogła uratować życie starszemu mężczyźnie

0
Przytomność umysłu i szybka reakcja są zawsze pożądane. Wykazała się nimi pracownica sklepu w Tychach przy ratowaniu życia starszemu mężczyźnie. Jak informuje portal 112Tychy.pl, 18...
Nowe Info