5,8 C
Tychy
sobota, 27 kwietnia, 2024

Felieton kulinarny. Udo indycze z kluskami śląskimi

0
Komunikacja słowna z kobietami jest jak totolotek. Niektórzy czasami się dogadują. Zamówiłem u znajomej gospodyni indyczkę, a odebrałem siedemnastokilowego indyka. „Przecież pan powiedział, że w połowie października. A kto...

Matcha – cudowny zielony napój

0
Matcha - cudowny zielony napój z liści krzewów. Sprawdź jego prozdrowotne właściwości oraz dowiedz się jak przyrządzić matcha latte. Zielona herbata matcha Matcha to sproszkowana zielona...

Felieton kulinarny. Rzecz o dyni

0
Prosty lud polski zwał dynię banią albo gałą. Bania kojarzy się z powiedzeniem „łeb jak bania”, ale określenie to wywodzi się od „bani karmelickiej”,...

MasterChef Junior: Oliwii Piech świetnie idzie!

0
Oliwii Piech świetnie idzie w programie MasterChef Junior. 12-latka ze Studzienic w dzisiejszym, drugim odcinku przygotowała bezę, która bardzo zasmakowała goszczącej w programie Roksanie...

Sprawdź, co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz.2

0
  Każdy z nas jest specjalistą w dziedzinie kulinariów. Jedni jedynie poprzez spożywanie potraw, inni na skutek ich przygotowywania. Po cieszącej się dużym zainteresowaniem części...

Felieton kulinarny. Szukrut, czyli niebigos

0
Odpowiednikiem naszego bigosu w zachodniej Europie jest alzackie choucroute. Kiedy po raz pierwszy zaserwowałem rodzince ten smakołyk, ochrzcili go nazwą „niebigos”. Tak pozostało do...

Felieton kulinarny. Jajecznica a porządek świata

0
Wyjechałem dziś wczesnym rankiem. Miałem do pokonania ponad 500 km. Po dwóch godzinach jazdy, głodny i rozdrażniony informacjami radiowymi ze świata, zacząłem wypatrywać jakiegoś miejsca postoju....

MasterChef Junior: Oliwia Piech idzie dalej!

0
Oliwia Piech ze Studzienic w gminie Pszczyna dobrze sobie poradziła w dzisiejszym (18.04) odcinku programu MasterChef Junior. Najpierw w parze ze Stasiem wygrała konkurencję...

Felieton kulinarny. Moja droga do wina

0
Obiecałem napisać o swojej drodze do wina. Jest na niej nasze rodzinne wzmocnione wino domowe. Wspominam je z rozrzewnieniem. Miało moc między 70 a 80 proc. alkoholu. Nie mieliśmy w...

Felieton kulinarny. Włosi też mają swoje „addio pomidory”

0
Właściwie nie ma kuchni włoskiej, są włoskie kuchnie regionalne. Również w ramach regionów są spore różnice, tak naprawdę co dom, to inna mamma decyduje o specyfice...

WIADOMOŚCI

100 tys. zł na prace konserwatorskie przy zabytkach

0
Powiat planuje przekazać 100 tys. zł na prace konserwatorskie, restauratorskie lub roboty budowlane przy obiektach ziemi pszczyńskiej wpisanych do rejestru zabytków. Wnioski o dotacje...
Nowe Info