Zwykłe noże kuchenne a noże japońskie
Noże kuchenne są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Bez nich nie byłoby możliwe przygotowywanie warzyw czy mięsa, z których zamierzamy przygotować posiłek. W kuchni...
Felieton kulinarny. Włosi też mają swoje „addio pomidory”
Właściwie nie ma kuchni włoskiej, są włoskie kuchnie regionalne. Również w ramach regionów są spore różnice, tak naprawdę co dom, to inna mamma decyduje o specyfice...
Najlepszy sandacz? „Folkowiański”! Zdradzamy przepis
Najlepszy sandacz? „Folkowiański”! Zdradzamy przepis. Na X Festiwalu Pszczyńskich Maszketów „Chochla 2017”, który odbył się wczoraj (20.08) na rynku w Pszczynie, konkursową „Chochlę” wywalczyła...
Felieton kulinarny. Steki cz. 1
Wraz z wolnością przywędrowały do nas steki. Wcześniej – z naszych mlecznych odmian bydła – nie sposób było przyrządzić tego dania. Co najwyżej można...
Felieton kulinarny. Kuchnia meksykańska
Dałem się podejść i nie mam wyjścia. Muszę przygotować kolację z dań meksykańskich. Kolacja w formie bufetu dla dwudziestu osób. Z mojej kilkutygodniowej włóczęgi...
Catering dietetyczny jako nowoczesny sposób odżywiania
Ogromne tempo życia, coraz dłuższe godziny pracy, zwiększające się wymagania i wszechobecny stres sprawiły, że człowiek ma coraz mniej czasu dla siebie, dla rodziny...
Felieton kulinarny. Szukrut, czyli niebigos
Odpowiednikiem naszego bigosu w zachodniej Europie jest alzackie choucroute. Kiedy po raz pierwszy zaserwowałem rodzince ten smakołyk, ochrzcili go nazwą „niebigos”. Tak pozostało do...
Kwiat pustyni do jedzenia – tajemnica smaku i zdrowia
Kwiat pustyni to nie tylko piękna ozdoba pustynnych krajobrazów, ale także źródło niesamowitych smaków i właściwości prozdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jakie korzyści...
„Oliwia wyrasta na kulinarną gwiazdę”
„Oliwia wyrasta na kulinarną gwiazdę” – powiedziała Ania Starmach, jurorka w programie MasterChef Junior. Wietnamskim daniem 12-latki ze Studzienic zachwycony był też Robert Makłowicz.
12-letnia...
Felieton kulinarny. Szarpana wołowina cz. 2
Nadal kontynuujemy temat wołowiny i to szarpanej. Dziś przepis przekładaniec.
Składniki: 75 deko łopatki wołowej (25 deko na osobę – męska porcja), 50 deko wędzonych...