9,3 C
Tychy
czwartek, 28 marca, 2024

Felieton kulinarny. Sos japoński do pierożków

0
Skoro staliśmy się globalną wioską, to możemy na Wigilię wpuścić na nasze talerze coś od bliższych czy dalszych sąsiadów. W tym wypadku od dalszych....

Felieton kulinarny. Wykwintny krupniok z ciapkapustą, czyli powrót z Edynburga

0
Wizyta Ślązaka w Szkocji musi rodzić od samego początku niebywałe napięcia. Na szczęście nie mają oba narody armii, dlatego emocje mogą się co najwyżej skończyć mordobiciem...

Felieton kulinarny. Landżun – prekursor pizzy

0
Brak słońca wywiał mnie do Turcji. Riwiera Turecka oferuje nadal temperatury powyżej 20 stopni i ciepłe morze. Oprócz pachnących latem pomidorów, ogórków, papryk i sałat można...

Jak to na świniobiciu bywało

0
Gospodynie z powiatu pszczyńskiego przypomniały, jak to na świniobiciu bywało. 11 października w Studzienicach odbył się V Powiatowy Konkurs „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”....

Zwykłe noże kuchenne a noże japońskie

0
Noże kuchenne są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Bez nich nie byłoby możliwe przygotowywanie warzyw czy mięsa, z których zamierzamy przygotować posiłek. W kuchni...

Felieton kulinarny. Wędzony boczek i skrzydła anioła

0
Zapach wędzonego boczku jest jak muśnięcie skrzydłami anioła. Wprowadza nas na kulinarny Parnas. Wprawdzie, jak zauważył Cyprian Kamil Norwid, niektórzy obdarzeni skrzydłami pójdą zamiatać...

Felieton kulinarny. „Głowa Murzyna” na placku ziemniaczanym

0
W jednej z restauracji hotelowych podsumowaliśmy najbardziej ulubione dania zamawiane w kończącym się sezonie. Restauracja oferowała głównie polską kuchnię i popularne dania w tej kuchni. Zwycięzcą okazał się placek...

Felieton kulinarny. Włosi też mają swoje „addio pomidory”

0
Właściwie nie ma kuchni włoskiej, są włoskie kuchnie regionalne. Również w ramach regionów są spore różnice, tak naprawdę co dom, to inna mamma decyduje o specyfice...

Felieton kulinarny. Gęsina. Czegóż chcieć więcej?

0
Przed kilku laty uczestniczyłem w kolacji w dworku poniemieckim pod Raciborzem, pięknie odnowionym przez śląsko-polską parę ciekawych ludzi. Dworek pamięta czasy Eichendorffa. Ten niemiecki poeta epoki...

Profesjonalna gastronomia: Zasady przechowywania żywności

0
Podczas prowadzenia działalności związanej z żywieniem innych osób arcyważne jest by poznać zasady przechowywania żywności w gastronomii. Bezpieczeństwo żywności powinno być sprawą priorytetową. Podstawową...

WIADOMOŚCI

Tychy: Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego na tropie rosyjskich szpiegów

0
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego poinformowała, że 27 marca m.in. w Tychach jej funkcjonariusze szukali materiałów w sprawie wykrytej działalności szpiegowskiej na rzecz Rosji. W ramach...
Nowe Info