11,9 C
Tychy
piątek, 29 marca, 2024

Felieton kulinarny. Makaron w pesto z naci marchwi

0
Jedna z hipotez dotycząca pochodzenia makaronu mówi, że pierwsze ciasto makaronowe powstało w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem nad Bałtykiem, a w szczególności na terenach...

Idealny prezent dla wielbicieli kawy – szklanki do latte

0
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Można ją pić na wiele sposobów. Jeśli masz w gronie najbliższych osobę, która...

Felieton kulinarny. Flaczki – danie smakoszy czy barbarzyńców?

0
Kiedy spóźniłem się na śniadanie w bukaresztańskim hotelu i spragniony (oraz głodny) usiadłem w restauracji, lustrując kartę w poszukiwaniu czegoś odpowiedniego, podszedł kelner. Widząc moją zafrasowaną twarz, rzekł:...

Felieton kulinarny. Napoleon, kurczaki, czyli po co wam kucharze?

0
220 lat temu, wieczorem, po zwycięskiej bitwie Napoleona pod Marengo, głodny, mały, wielki człowiek zażądał od swojego kucharza wieczerzy. Jednak wozy polowe gdzieś się...

Kilka słów o tym jak dieta pudełkowa uratowała moje spokojne macierzyństwo

1
Pierwsze tygodnie po porodzie, choć na wielu zdjęciach wydają się być sielankowe, były dla mnie istnym koszmarem. Córka całymi dniami chciała być przy piersi,...

Felieton kulinarny. Grochówka, czyli purée de pois secs

0
Zacznę od wspomnień. Pod koniec lat osiemdziesiątych i później dzierżawiłem wraz z teściem staw nieopodal Pyskowic. Hodowaliśmy tam karpiego kroczka, czyli dorośniętego jednolatka nadającego się do...

Felieton kulinarny. Kminek – od nienawiści do miłości

0
Uwielbiam zapach i smak kminku. Dobre pieczywo z kminkiem mógłbym jeść bez żadnych dodatków, co najwyżej ze świeżym masłem, albo rwane w rękach, z olejem lnianym i odrobiną soli...

Felieton kulinarny. Sałatka czarownicy

0
Dzisiaj zrobimy sałatkę czarownicy „Piękny Jasiu chodź do brzuszka”. Jej podstawą, oprócz fasoli typu „Piękny Jaś”, są: sok z cytryny, dobra oliwa albo olej i ser...

Felieton kulinarny. Szukrut, czyli niebigos

0
Odpowiednikiem naszego bigosu w zachodniej Europie jest alzackie choucroute. Kiedy po raz pierwszy zaserwowałem rodzince ten smakołyk, ochrzcili go nazwą „niebigos”. Tak pozostało do...

Felieton kulinarny. Schabowy z kimchi

0
Od ponad stu lat kiszona kapusta jest składnikiem jednej z najsłynniejszych nowojorskich kanapek: kanapki Rubena albo Roubena z wołowym mostkiem gotowanym na parze, a...

WIADOMOŚCI

Tychy: Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego na tropie rosyjskich szpiegów

0
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego poinformowała, że 27 marca m.in. w Tychach jej funkcjonariusze szukali materiałów w sprawie wykrytej działalności szpiegowskiej na rzecz Rosji. W ramach...
Nowe Info