Ekspres do kawy kapsułkowy – jaki wybrać i czy warto kupić...
Korzystanie z kapsułkowego ekspresu do kawy to jeden z najszybszych sposobów na cieszenie się tym aromatycznym trunkiem we własnym domu. Urządzenie jest proste w...
Felieton kulinarny. Grill czy barbecue?
Dzień po grillu to prawdziwa katastrofa. Nie dość, że czasem nie wiemy jak się zakończył, to jeszcze wizyta poranna w kuchni uzmysławia nam skalę...
Felieton kulinarny. Sałatka czarownicy
Dzisiaj zrobimy sałatkę czarownicy „Piękny Jasiu chodź do brzuszka”. Jej podstawą, oprócz fasoli typu „Piękny Jaś”, są: sok z cytryny, dobra oliwa albo olej i ser...
Felieton kulinarny. Barszcz – danie I Rzeczpospolitej
Barszcz, w tym dzisiejszy barszcz ukraiński, jest daniem I Rzeczpospolitej. Pierwszy dobry barszcz ukraiński zjadłem prawie dwadzieścia lat temu w małej knajpce nieopodal stacji benzynowej w Żarach. Serwowali...
Sprawdź, co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz.2
Każdy z nas jest specjalistą w dziedzinie kulinariów. Jedni jedynie poprzez spożywanie potraw, inni na skutek ich przygotowywania. Po cieszącej się dużym zainteresowaniem części...
Zapłonął Kulinarny Ogień dla Świetlikowa
W niedzielę 13 października do Browaru Obywatelskiego przyjechało ponad 40 kucharzy i szefów kuchni, aby gotowaniem wspomóc Fundację Śląskie Hospicjum dla Dzieci "Świetlikowo". Podczas...
MasterChef Junior: Oliwia Piech znów wyróżniona
W dzisiejszym, czwartym odcinku programu TVN MasterChef Junior 12-letnia mieszkanka Studzienic Oliwia Piech znów została wyróżniona. Wygrała kolejną konkurencję i awansowała do następnego etapu.
Dziś...
Felieton kulinarny. Kieliszki – jakie, do czego i kiedy?
Kilka słów o kieliszkach. Jakie stawiać na stole, do jakich win i kiedy?
– Cześć.
– Cześć.
– Masz ten artykuł o kieliszkach?
– Wiesz co?
– No, co?
– Kupiłem jakieś dwadzieścia lat temu komplet...
Felieton kulinarny. Unia wasza, zupa nasza
Wystarczy wyjechać z kraju na tydzień, gdzieś w europejskie rejony Morza Śródziemnego, do jakiegoś czterogwiazdkowego all inclusive, by zatęsknić za naszymi zupami.
Czasem goszczę w domu, na...
Felieton kulinarny. Tajemnice jajka
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...