12,6 C
Tychy
czwartek, 28 marca, 2024

Ekspres do kawy kapsułkowy – jaki wybrać i czy warto kupić...

0
Korzystanie z kapsułkowego ekspresu do kawy to jeden z najszybszych sposobów na cieszenie się tym aromatycznym trunkiem we własnym domu. Urządzenie jest proste w...

Felieton kulinarny. Grill czy barbecue?

0
Dzień po grillu to prawdziwa katastrofa. Nie dość, że czasem nie wiemy jak się zakończył, to jeszcze wizyta poranna w kuchni uzmysławia nam skalę...

Felieton kulinarny. Sałatka czarownicy

0
Dzisiaj zrobimy sałatkę czarownicy „Piękny Jasiu chodź do brzuszka”. Jej podstawą, oprócz fasoli typu „Piękny Jaś”, są: sok z cytryny, dobra oliwa albo olej i ser...

Felieton kulinarny. Barszcz – danie I Rzeczpospolitej

0
Barszcz, w tym dzisiejszy barszcz ukraiński, jest daniem I Rzeczpospolitej. Pierwszy dobry barszcz ukraiński zjadłem prawie dwadzieścia lat temu w małej knajpce nieopodal stacji benzynowej w Żarach. Serwowali...

Sprawdź, co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz.2

0
  Każdy z nas jest specjalistą w dziedzinie kulinariów. Jedni jedynie poprzez spożywanie potraw, inni na skutek ich przygotowywania. Po cieszącej się dużym zainteresowaniem części...

Zapłonął Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

0
W niedzielę 13 października do Browaru Obywatelskiego przyjechało ponad 40 kucharzy i szefów kuchni, aby gotowaniem wspomóc Fundację Śląskie Hospicjum dla Dzieci "Świetlikowo". Podczas...

MasterChef Junior: Oliwia Piech znów wyróżniona

0
W dzisiejszym, czwartym odcinku programu TVN MasterChef Junior 12-letnia mieszkanka Studzienic Oliwia Piech znów została wyróżniona. Wygrała kolejną konkurencję i awansowała do następnego etapu. Dziś...

Felieton kulinarny. Kieliszki – jakie, do czego i kiedy?

0
Kilka słów o kieliszkach. Jakie stawiać na stole, do jakich win i kiedy? – Cześć. – Cześć. – Masz ten artykuł o kieliszkach? – Wiesz co? – No, co? – Kupiłem jakieś dwadzieścia lat temu komplet...

Felieton kulinarny. Unia wasza, zupa nasza

0
Wystarczy wyjechać z kraju na tydzień, gdzieś w europejskie rejony Morza Śródziemnego, do jakiegoś czterogwiazdkowego all inclusive, by zatęsknić za naszymi zupami. Czasem goszczę w domu, na...

Felieton kulinarny. Tajemnice jajka

0
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...

WIADOMOŚCI

Tychy: Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego na tropie rosyjskich szpiegów

0
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego poinformowała, że 27 marca m.in. w Tychach jej funkcjonariusze szukali materiałów w sprawie wykrytej działalności szpiegowskiej na rzecz Rosji. W ramach...
Nowe Info