8,1 C
Tychy
środa, 24 kwietnia, 2024

Felieton kulinarny. Jagnięcina podana tradycyjnie

0
Kupuję wyłącznie w polskich sklepach. Jednak czasami wędruję w poszukiwaniu wina do innych marketów, a wtedy, jak już tam jestem, zapuszczam żurawia na stanowiska mięsne i nie tylko....

Felieton kulinarny. Cynadry – danie z jąder dzika

0
Do dziś trwa spór, czy świnia pochodzi od dzisiejszego dzika, czy odwrotnie. Łatwość z jaką świnie adaptują się w stanie dzikim, zaskakująco szybko zmieniając swój wygląd...

Felieton kulinarny. Jak przyrządzić ośmiornicę

0
Ze złowioną ośmiornicą zszedłem po klatce schodowej ze swojego trzeciego piętra przed blok. Chwyciłem ją za łeb i trzasnąłem mackami o ścianę. Sąsiad się...

Felieton kulinarny. Szarpana wołowina cz. 2

0
Nadal kontynuujemy temat wołowiny i to szarpanej. Dziś przepis przekładaniec. Składniki: 75 deko łopatki wołowej (25 deko na osobę – męska porcja), 50 deko wędzonych...

Felieton kulinarny. Szarpana wołowina

0
Męskie gotowanie kontynuujemy dziś z wykorzystaniem wołowiny. W dalszym ciągu odwołujemy się do tradycji myśliwskich i pasterskich gdzie mężczyźni sami się rządzili. Spożycie wołowiny w...

Felieton kulinarny. Steki cz. 2

0
Jak przyrządzić dobry stek, by oczarować nim kobietę? Wystarczy zastosować się do kilku podstawowych zasad. Oto one. Ostrym nożem – dobry jest ten do filetowania...

Felieton kulinarny. Steki cz. 1

0
Wraz z wolnością przywędrowały do nas steki. Wcześniej – z naszych mlecznych odmian bydła – nie sposób było przyrządzić tego dania. Co najwyżej można...

Felieton kulinarny. Kartoffelsalat doda ci skrzydeł

0
Mocno muszę się uderzyć w piersi, i to własne, bo Włosi nie jedzą spaghetti z sosem bolońskim. Nie jedzą i już, to tylko polska...

Felieton kulinarny. Moja droga do wina

0
Obiecałem napisać o swojej drodze do wina. Jest na niej nasze rodzinne wzmocnione wino domowe. Wspominam je z rozrzewnieniem. Miało moc między 70 a 80 proc. alkoholu. Nie mieliśmy w...

Felieton kulinarny. Ramen – japoński rosół z nudlami

0
My Polacy uważamy – i słusznie – że w dziedzinie zup narody anglosaskie, te z południa też, nie mają nic ciekawego do zaoferowania. Co innego Azjaci. Słusznie...

WIADOMOŚCI

Tychy: Lampa uliczna świecąca za dnia. Czytelnicy informują, my publikujemy

0
W rubryce pn. „Nowe Info, słucham” publikujemy, zapewniając anonimowość, krótkie interwencje czytelników (niekiedy wraz z przysłanymi do nas zdjęciami) na temat m.in. zauważonych nieprawidłowości...
Nowe Info