III Liceum Ogólnokształcące im. S. Wyspiańskiego w Tychach tradycyjnie organizuje Wojewódzki Konkurs Dziennikarski „Bystrz@k 2018” przeznaczony dla uczniów: klas 4-7 szkoły podstawowej, gimnazjów i szkół ponadpodstawowych z województwa śląskiego. Jednym z patronów medialnych konkursu jest „Nowe Info”.
Celem konkursu jest zachęta do tworzenia i promowania form nowoczesnego
dziennikarstwa oraz poszerzenie oferty edukacyjnej z zakresu edukacji medialnej w regionie.
Kategorie prac konkursowych:
Szkoły podstawowe (klasy 4–7).
Prace indywidualne: artykuł prasowy, fotoreportaż
Prace zbiorowe: gazeta szkolna, audycja radiowa, materiał telewizyjny
Gimnazjum
Prace indywidualne: artykuł prasowy, videoblog, fotoreportaż
Prace zbiorowe: gazeta szkolna, audycja radiowa, materiał telewizyjny
Szkoły ponadgimnazjalne
Prace indywidualne: artykuł prasowy, videoblog, fotoreportaż
Prace zbiorowe: gazeta szkolna, audycja radiowa, materiał telewizyjny.
Prace konkursowe należy przesłać pocztą lub dostarczyć osobiście do organizatora do 22 lutego br. O dacie złożenia pracy decyduje data stempla pocztowego.
Dane organizatora:
III LO im. Stanisława Wyspiańskiego
ul. Elfów 62
43-100 Tychy
tel.: 32 227 36 33
e-mail konkursu: bystrzak.slask@gmail.com
Nagrodami w konkursie są: nagrody rzeczowe, bony upominkowe, sprzęt
multimedialny – ufundowane przez organizatora lub sponsorów; nagrody specjalne: praktyki w redakcjach mediów regionalnych (Polsat News, Radio Katowice); wyróżnienie poprzez publikację własnego tekstu na łamach dwutygodnika „Nowe Info” w ciągu trzech miesięcy od dnia werdyktu; prezentacja nagrodzonych prac w mediach regionalnych (Radio Katowice); udział w bezpłatnych warsztatach medialnych prowadzonych przez doświadczonych dziennikarzy; dla każdego uczestnika lub grupy: dyplom poświadczający udział w konkursie; dla każdego opiekuna zaświadczenie o przygotowaniu uczestnika lub zespołu do konkursu.
Finał Bystrz@ka, werdykt jury i wręczenie nagród odbędzie się w marcu 2018 r.
RELACJA Z UBIEGŁOROCZNEGO FINAŁU KONKURSU
REGULAMIN KONKURSU BYSTRZ@K: