Zapłonął Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

0
Fot. Wioleta Piróg

W niedzielę 13 października do Browaru Obywatelskiego przyjechało ponad 40 kucharzy i szefów kuchni, aby gotowaniem wspomóc Fundację Śląskie Hospicjum dla Dzieci „Świetlikowo”. Podczas II Kulinarnego Ognia dla Świetlikowa zebrano 33 387,11 zł.

„Świetlikowo” to hospicjum niestacjonarne i Centrum Opieki Dziennej dla nieuleczalnie chorych dzieci. Jak mówi Marta Witek, jedna z organizatorek akcji charytatywnej „Kulinarny Ogień, pieniądze, zebrane podczas imprezy zostaną przeznaczone na budowę całodobowego hospicjum stacjonarnego dla dzieci. – Potrzebne są miliony, dlatego uznaliśmy, że nasza impreza będzie dobrym początkiem. Odbyło się już wiele innych akcji na rzecz „Świetlikowa”, ale my stwierdziliśmy, że trzeba dołożyć swoją cegiełkę – mówi Marta.

Pierwsza edycja „Kulinarnego Ognia” organizowana była w restauracji „Pod napięciem”, której szefem kuchni jest Beata Szymula, jedna z organizatorek akcji. Druga edycja miała miejsce na terenie Browaru Obywatelskiego, gdzie już od godz. 13.00 zapłonął ogień w grillach i pod ogromną patelnią z bigosem. Była też grochówka polowa, burgery, frytki, gofry i wiele innych smakołyków.

Wszyscy, którzy wsparli finansowo Świetlikowo, wrzucając datek do puszki, mogli się częstować przygotowanymi daniami. A po degustacji obejrzeć przygotowane pokazy, posłuchać koncertów, a także kibicować kucharzom, którzy rywalizowali ze sobą w kulinarnych konkursach.

Pierwsza była bitwa „Z gruntu najlepsze”, w której wzięło udział sześć szkół gastronomicznych, w tym tyski „Browarnik”. Pierwsze miejsce zajął Zespół Szkół im. T Kościuszki w Żarkach. Drugie – Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie i Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 z Sosnowca. Miejsce trzecie przypadło ZSP nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie. I kolejno: czwarte miejsce ZS nr 7 w Tychach, piąte – Zespół Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach i szóste – ZS nr 4 w Olkuszu. W jury zasiedli m.in. pochodząca z Rosji Walentyna Jałocha – międzynarodowy sędzia kulinarny, Constatnt-Michael Labarre – francuski szef kuchni, sędzia międzynarodowych konkursów kulinarnych; Seweryn Słanek – szef Kuchni Rock and Rondel Tychy oraz osoba z publiczności, która wylicytowała miejsce w jury. Jurorzy oceniali: BHP, organizację stanowiska pracy, czystość pracy, techniki wykonani potraw, dobór składników, oryginalność i pomysłowość dań, ich smak oraz estetykę podania.

Druga była bitwa kulinarna „Haja na wykopki”, w której rywalizowały ze sobą trzy drużyny kucharzy pod przewodnictwem uczestników programu Masterchef Junior. Pierwsze miejsce zajęła drużyna Kuby Tomaszczyka, drugie – drużyna Mateusza Olesiaka, a trzecie – drużyna Zuzi Bali.

W trakcie imprezy odbywały się także liczne licytacje na rzecz Świetlikowa. W sumie zebrano 33 387,11 zł.

Jedzenie, którego nie wykorzystano podczas imprezy, zostało przekazane niepełnosprawnym podopiecznym Domowi Kulejących Aniołów w Pszczynie.

Wioleta PIRÓG

Dodaj komentarz