Reklama

Mamy dziś dla Was przepis na zupę podgrzybkową z łazankami – aromatyczną, sycącą, pełną zapachu lasu. Znalazła się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. Przepisem dzieli się z nami Karczma Wiejska w Jankowicach.

Przepis (8-9 porcji)

Składniki:

masło – 1/2 kostki

masło klarowane – 2 łyżki

2 średnie cebule

podgrzybki – 500 g

Reklama

bulion – 1,5l

śmietana 30%

sól, pieprz

natka pietruszki

Wykonanie:

Do garnka włożyć 1/2 kostki masła oraz 2 spore łyżki masła klarowanego. Dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy cebulka zmięknie, dodać podgrzybki i podsmażyć razem z cebulką. Dodać bulion i śmietanę oraz sporą porcję świeżej natki pietruszki. Zupę podawać z ugotowanym wcześniej makaronem łazanki. Dzięki temu będzie sycąca i pożywna.

fot. Karczma Wiejska w Jankowicach

Smacznego!

Przepis: Karczma Wiejska w Jankowicach

Pierogi ruskie

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj