Reklama
Mamy dziś dla Was przepis na zupę podgrzybkową z łazankami – aromatyczną, sycącą, pełną zapachu lasu. Znalazła się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. Przepisem dzieli się z nami Karczma Wiejska w Jankowicach.
Przepis (8-9 porcji)
Składniki:
masło – 1/2 kostki
masło klarowane – 2 łyżki
2 średnie cebule
podgrzybki – 500 g
Reklama
bulion – 1,5l
śmietana 30%
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Do garnka włożyć 1/2 kostki masła oraz 2 spore łyżki masła klarowanego. Dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy cebulka zmięknie, dodać podgrzybki i podsmażyć razem z cebulką. Dodać bulion i śmietanę oraz sporą porcję świeżej natki pietruszki. Zupę podawać z ugotowanym wcześniej makaronem łazanki. Dzięki temu będzie sycąca i pożywna.
Smacznego!
Przepis: Karczma Wiejska w Jankowicach
Reklama