Propozycja na dziś? Golonka (jak chcą językoznawcy) czy golonko (jak się u nas mówi) gotowane w piwie! Ma szczególne miejsce w sercach Ślązaków. Danie bardzo lubiane szczególnie w okresie Barbórki, w ciągu roku też jest przysmakiem, którego ciężko sobie odmówić. Przepisem dzieli się z nami Karczma Wiejska w Jankowicach.

Dobrze przyrządzone mięso aż rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do złotego napoju z pianką. Dlaczego go więc w nim nie ugotować?

Przepis (1-2 porcje)

Składniki:

włoszczyzna –120 g

golonko peklowane – 600 g

masło –1/3 kostki

masło klarowane –1 łyżka duża

sól

pieprz czarny

majeranek

liść laurowy

piwo – 200 ml

Wykonanie:

Golonko zalać wodą i ugotować razem z marchewką, selerem, pietruszką, porem, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, na patelni rozpuścić masło klarowane i masło zwykłe. Golonko obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać pokrojone w drobne słupki marchewkę, seler i czosnek. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wszystko zalać piwem i zagotować aż warzywa staną się miękkie. Golonko podawać wraz z warzywami gotowanymi w piwie, chrzanem i musztardą.

Smacznego!

Przepis, wykonanie, zdjęcia: Karczma Wiejska w Jankowicach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here