Dziś proponujemy pierogi ruskie. Danie proste i pyszne. Doskonałe na obiad czy kolację, w zwykły dzień i na święta – bo też dla wielbicieli pierogów każda okazja jest dobra, by je zjeść. Swoim przepisem dzieli się z nami Karczma Wiejska w Jankowicach.

Przepis na ok. 60 pierogów

Składniki na ciasto pierogowe:

mąka pszenna np. typ 450 -500 – 500 g

szklanka gorącej wody – 250 ml

roztopione masło – 50 g

pół łyżeczki soli

Składniki na farsz do pierogów ruskich

twaróg półtłusty – 300 g

duża cebula

ugotowane ziemniaki – niecały kilogram (około 700 g)

2 łyżki masła klarowanego

pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Wykonanie farszu

Ziemniaki należy ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wodę odlać, ziemniaki dokładnie osuszyć. Następnie ubić je tłuczkiem na purée. Powinno wyjść nie więcej niż 500 g purée. Odstawić do przestudzenia. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodać po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Następnie do wystudzonych już ziemniaków dodać zmielony twaróg. Najlepiej zmielić go samodzielnie (ten mielony ze sklepu jest zbyt mokry). Do ziemniaków i twarogu dodajemy zeszkloną na maśle cebulkę. Całość dokładnie mieszamy do równomiernego połączenia składników farszu.

Ciasto na pierogi:

Do szerokiej miski przesiać mąkę. Dodać pół łyżeczki soli oraz cztery łyżki oleju rzepakowego. Wlać szklankę gorącej, przegotowanej wody i zamieszać ciasto łyżką, a następnie zacząć je wyrabiać aż będzie jednolite, miękkie i sprężyste. Aby ciasto nie kurczyło się przy wałkowaniu, należy zawinąć je w folię i odłożyć na 30 minut. Do wykrawania pierogów najlepiej użyć szklanki. Każdy z pierogów należy szczelnie i dokładnie zlepić, aby farsz nie wypłynął przy gotowaniu.

Każdą serię umieszczać w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna się jednak gotować mocno. Pierogi wyławiać po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z podsmażoną cebulką, śmietaną lub skwarkami.

Smacznego!

Przepis, wykonanie, zdjęcia: Karczma Wiejska w Jankowicach

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here