Powstały dwie jadłodzielnie. By dzielić się dobrem

0
Jadłodzielnia przy kościele Wszystkich Świętych w Pszczynie, fot. RB

„Podziel się, jeśli możesz”, „Poczęstuj się, jeśli potrzebujesz”. Na tym polegają jadłodzielnie. W Pszczynie powstały dwie. Dziś (11.02) została otwarta jadłodzielnia przy kościele Wszystkich Świętych (rynek). Od 28 stycznia działa podobna przy kościele Podwyższenia Krzyża Świętego (osiedle Piastów). Punkty powstały dzięki oddolnej inicjatywie grupy mieszkańców. By dzielić się dobrem. I nie marnować żywności.

Nowo otarta jadłodzielnia w pobliżu rynku to malutkie pomieszczenie z wielką lodówką. Na ścianie zawieszony został regulamin określający, jak należy z jadłodzielni korzystać (przytaczamy go na końcu tekstu). Pomieszczenie należy do parafii Wszystkich Świętych. Jadłodzielnię dziś po wieczornej mszy św. poświęcił ks. proboszcz Damian Gatnar. Jak podkreślał, to inicjatywa oddolna, ze strony ludzi, którzy potrafią dostrzec głodnych, potrafią dostrzec tych, którym się gorzej powodzi. Dziękował za to.

– Jadłodzielnia to maleńkie pomieszczenie, w którym jest lodówka z produktami do zabrania, ale też czekająca na produkty, którymi chcemy się podzielić – mówił ks. proboszcz. – Niech potrzebą będzie nie tylko korzystanie z tego, co tutaj mamy, ale potrzebą serca niech będzie podzielenie się z innymi tym, co mamy. I oby nam radości dzielenia się nigdy w sercu nie zabrakło – dodał ksiądz. Proboszcz z góry dziękował też tym, którzy się w pomoc włączą – indywidualnym ofiarodawcom, ale może będą to też punkty gastronomiczne, sklepy, piekarnie, ciastkarnie, wszyscy, którzy chcą pomóc.  – Dbajmy o to, aby ktokolwiek tu przyjdzie, nigdy nie odszedł głodny – mówił ks. Gatnar.

Lodówkę wypełnili organizatorzy akcji. Jeszcze przed poświęceniem przybiegła też jednak pani z dwiema reklamówkami jedzenia, prosto po pracy. Dotąd zawoziła żywność do działającego od końca stycznia punktu przy kościele Podwyższenia Krzyża Św. Dowiedziała się o nowym punkcie, więc przyszła.

Jak słyszymy, działająca od końca stycznia jadłodzielnia przy kościele Podwyższenia Krzyża Św. na osiedlu Piastów zapełnia się żywnością przynoszoną przez ludzi, którzy po prostu chcą pomagać potrzebującym. Przez ludzi, którzy ugotowali za dużo i nie chcą, żeby się zmarnowało. Zapełniła się po balu charytatywnym. Systematycznie zapełniają ją osoby ze sklepików, piekarni. Ostatnio kanapki zrobili nawet w ramach zajęć uczniowie z SP 1.

Jedzenie błyskawicznie znika. Jak usłyszeliśmy, jedna z osób przychodzi na osiedle Piastów aż ze Starej Wsi. To schorowany mężczyzna, ma problem z nogami. Gdy usłyszał, że powstaje nowa jadłodzielnia bliżej, przy rynku, rozpłakał się. – Przychodzą osoby w różnym wieku, bezdomne albo takie, którym po prostu nie starcza emerytury. Wiem, bo spotkałam takich ludzi przy jadłodzielni – opowiada nam pomysłodawczyni akcji.

Kim są ci ludzie, którzy zorganizowali jadłodzielnie – sami od siebie, za własne środki, poświęcając własny czas? To trzy osoby. Chcą pozostać anonimowe. Mówią, że są wdzięczni za wsparcie, jakie dostali od księży proboszczów. Są wdzięczni osobom z firm budowlanych, które pomogły w remontach. Są wdzięczni coraz większej liczbie ludzi, którzy codziennie przynoszą żywność. Jest pomysł, by zorganizować jadłodzielnie w kolejnych miejscowościach, na przykład w Woli czy sołectwach gminy Pszczyna.

(reb)

Regulamin korzystania z jadłodzielni, czyli jak to działa:

Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować lub którą chcesz przekazać potrzebującym.

Jeśli jesteś w potrzebie, poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie!

W ten sposób dzielisz się dobrem, wspierasz potrzebujących i zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia.

Bądź świadomym konsumentem – nie marnuj.

Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?

– takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;

– produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia –  „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam, do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia);

– produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach;

– wyroby, przetwory własne, np. ciasto, zupa (zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania).

 Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?

żadnego rodzaju surowego mięsa – te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu;

– potraw zawierających surowe jaja;

– produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików itp.;

– produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;

– produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nagnicie);

– produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady;

– alkoholu.

Pamiętaj, że z produktów korzystasz na własną odpowiedzialność. Oceń produkt przed spożyciem za pomocą wzroku, węchu, informacji na opakowaniu.

Jadłodzielnia przy kościele Wszystkich Świętych jest otwarta od 6.00 do 22.00, przy kościele Podwyższenia Krzyża Św. – całodobowo.

Informacje o jadłodzielniach można śledzić tutaj

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here