Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach

0
Reklama


Pytanie 1 z 10.

Majonez to:

fot. pixabay.com/pl/

1. gęsta emulsja wytwarzana z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych
2. zimny sos, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy
3. emulsja w postaci płynnej na bazie oleju i soku z cytryny
Pytanie 2 z 10.

Konfitura to:

fot. pixabay.com/pl/

1. zagotowany i skondensowany sok z owoców
2. produkt spożywczy uzyskiwany poprzez gotowanie owoców lub części owoców w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku z winogron
3. produkt spożywczy uzyskiwany przez zmiażdżenie owoców
Pytanie 3 z 10.

Kimchi to:

fot. pixabay.com/pl/

Reklama
1. tradycyjne koreańskie szaszłyki podawany z sosem satay
2. koreański makaron błyskawiczny podobny do ramen
3. tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw
Pytanie 4 z 10.

Spaghetii Bolognese to:

fot. pixabay.com/pl/

1. potrawa na bazie sosu pomidorowego z ziołami podawany z cienkim długim makaronem
2. potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu, podgardla i żółtego sera
3. potrawa z mięsem na bazie pomidorów podawany z cienkim długim makaronem
Pytanie 5 z 10.

Na zdjęciu znajduje się:

fot. pixabay.com/pl/

1. pitahay (pitaja, smoczy owoc)
2. marakuja
3. karambola
Pytanie 6 z 10.

Guacamole to:

fot. pixabay.com/pl/

1. sos z majonezu i chipotle
2. meksykański sos przyrządzany na bazie awokado
3. meksykański sos na bazie ostrych papryczek i pomidorów
Pytanie 7 z 10.

Banan (z botanicznego punktu widzenia) to:

fot. pixabay.com/pl/

1. roślina psiankowata
2. roślina dyniowata
3. jagoda
Pytanie 8 z 10.

Bruschetta to:

fot. pixabay.com/pl/

1. rodzaj przekąski z surowego mięsa
2. rodzaj pizzy w formie przekąski na specjalnym cienkim cieście
3. rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch w formie kanapeczek
Pytanie 9 z 10.

Pierogi z farszem składającym się z ziemniaków, sera białego oraz smażonej cebuli to:

fot. pixabay.com/pl/

1. pierogi ruskie
2. pierogi wegańskie
3. pierogi litewskie
Pytanie 10 z 10.

Minestrone to:

fot. pixabay.com/pl/

1. zupa przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy
2. zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku
3. zupa na bazie zielonych ogórków podawana na zimno

Następne pytanie 1 z 10

Koniec! 10 zadań rozwiązanych!


Udostępnij wynik:

Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach

Want more stuff like this?

Get the best viral stories straight into your inbox!
Don`t worry, we don`t spam
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj