Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach

0
Reklama


Pytanie 1 z 10.

Pierogi z farszem składającym się z ziemniaków, sera białego oraz smażonej cebuli to:

fot. pixabay.com/pl/

1. pierogi ruskie
2. pierogi litewskie
3. pierogi wegańskie
Pytanie 2 z 10.

Spaghetii Bolognese to:

fot. pixabay.com/pl/

1. potrawa na bazie sosu pomidorowego z ziołami podawany z cienkim długim makaronem
2. potrawa z mięsem na bazie pomidorów podawany z cienkim długim makaronem
3. potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu, podgardla i żółtego sera
Pytanie 3 z 10.

Banan (z botanicznego punktu widzenia) to:

fot. pixabay.com/pl/

Reklama
1. jagoda
2. roślina psiankowata
3. roślina dyniowata
Pytanie 4 z 10.

Konfitura to:

fot. pixabay.com/pl/

1. produkt spożywczy uzyskiwany poprzez gotowanie owoców lub części owoców w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku z winogron
2. zagotowany i skondensowany sok z owoców
3. produkt spożywczy uzyskiwany przez zmiażdżenie owoców
Pytanie 5 z 10.

Na zdjęciu znajduje się:

fot. pixabay.com/pl/

1. pitahay (pitaja, smoczy owoc)
2. marakuja
3. karambola
Pytanie 6 z 10.

Majonez to:

fot. pixabay.com/pl/

1. emulsja w postaci płynnej na bazie oleju i soku z cytryny
2. gęsta emulsja wytwarzana z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych
3. zimny sos, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy
Pytanie 7 z 10.

Guacamole to:

fot. pixabay.com/pl/

1. meksykański sos na bazie ostrych papryczek i pomidorów
2. sos z majonezu i chipotle
3. meksykański sos przyrządzany na bazie awokado
Pytanie 8 z 10.

Kimchi to:

fot. pixabay.com/pl/

1. tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw
2. tradycyjne koreańskie szaszłyki podawany z sosem satay
3. koreański makaron błyskawiczny podobny do ramen
Pytanie 9 z 10.

Bruschetta to:

fot. pixabay.com/pl/

1. rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch w formie kanapeczek
2. rodzaj przekąski z surowego mięsa
3. rodzaj pizzy w formie przekąski na specjalnym cienkim cieście
Pytanie 10 z 10.

Minestrone to:

fot. pixabay.com/pl/

1. zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku
2. zupa przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy
3. zupa na bazie zielonych ogórków podawana na zimno

Następne pytanie 1 z 10

Koniec! 10 zadań rozwiązanych!


Udostępnij wynik:

Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach

Want more stuff like this?

Get the best viral stories straight into your inbox!
Don`t worry, we don`t spam
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here