Tyskie Targi Śniadaniowe na starym rynku. W sobotę, 18 czerwca, na rynku w Tychach (przy kościele św. Marii Magdaleny) odbyły się kolejne Tyskie Targi Śniadaniowe. Organizatorem było stowarzyszenie Inicjatywa Tyska. Handlowcy wystawili stragany i sprzedawali żywność.
Ariel Goczoł w imieniu organizatorów poinformował nas, że ideą TTŚ jest promowanie zdrowej, nieprzetworzonej żywności. Obowiązkiem sprzedawcy ubiegającego się o wystawienie swojego stoiska jest, jak słyszymy, wylegitymowanie się odpowiednim certyfikatem. Organizatorzy (dopuszczający oferenta do handlu na rynku) nie weryfikują takiego dokumentu.
– Oferta wystawcy powinna korespondować z ideą zdrowego odżywiania, jednak nie mieliśmy przypadku, żeby komuś odmówić – informuje nas Bartosz Makowiec z Inicjatywy Tyskiej spotkany na rynku. – Była za to sytuacja, że zaproponowaliśmy wystawcy, aby zamiast nutelli w naleśnikach podawał miód. Dżentelmeńskim warunkiem uczestnictwa w TTŚ jest przygotowanie degustacji (lub np. „darmowego ziemniaka”, jeśli degustacja nie jest bezpośrednio możliwa). Ten warunek wprowadziliśmy na wniosek tyszan odwiedzających TTŚ.
W ubiegłą sobotę na rynku sprzedawano m.in. miód, ziemniaki, jajka, sery, pieczywo.
Jak poinformowali nas organizatorzy Tyskie Targi Śniadaniowe funkcjonują od września ubiegłego roku w każdą pierwszą i trzecią sobotę miesiąca. Patronuje im Daria Szczepańska, wiceprezydent Tychów. W Radzie Miasta Tychy radni popierający prezydenta zrzeszeni są w klubie Inicjatywa Tyska. W ubiegłą sobotę na rynku w Tychach organizatorów TTŚ reprezentował m.in. radny Krzysztof Woźniak z tego klubu.