Co dziś dobrego? Zupa cebulowa z grzankami serowo-czosnkowymi. Pyszna, aromatyczna i całkiem prosta w wykonaniu. Przepis mamy z Karczmy Wiejskiej w Jankowicach.
Przepis na 3-4 porcje
Składniki
Zupa:
1 kg cebuli białej (mniej więcej 5 dużych cebul)
około 80 g masła klarowanego (niecałe pół kostki)
3/4 szklanki białego wina wytrawnego
500 ml bulionu mięsno-warzywnego
5 średnich ząbków czosnku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru
2 liście laurowe
Grzanki:
1/2 długiej bagietki pszennej
masło czosnkowe
ser typu parmezan (ale żółty też się sprawdzi)
Wykonanie:
Umieść w naczyniu około 80 gramów masła klarowanego. Gdy masło się roztopi i nagrzeje, dodaj obrane i pokrojone w piórka cebule. Nie trzeba kroić cebuli bardzo cienko, bo w procesie karmelizacji mocno się kurczy i staje bardzo miękka. Pokrojone cebule w ten sposób należy smażyć około 20 minut bez przykrycia, co kilka minut mieszając. Gdy cebula będzie zeszklona i mięciutka, należy (dopiero teraz) dodać sól, cukier i listki laurowe. Następnie smażyć kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu cebula zarumieni się, puści więcej płynu i jeszcze zmniejszy swoją objętość. Dodaj pieprz oraz czosnek przepuszczony przez praskę oraz podstawowy i kluczowy składnik – tymianek. Jeśli jest taka możliwość, to najlepiej świeży tymianek. Cebulę wymieszaj i smaż dalej, nie zapominając o mieszaniu jej w garnku. Po około 10 minutach wlej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina.
Po wlaniu wina zupę dobrze zamieszaj i gotuj przez kilka minut bez przykrycia do momentu aż większość wina odparuje. Na sam koniec wlej wcześniej przygotowany esencjonalny bulion – około 500 ml.
Przykryj garnek i gotuj zupę cebulową przez ostatnie 30 minut na malutkiej mocy palnika. Zupa powinna gotować się powolutku.
Bagietkę należy pokroić na kromeczki i posmarować masłem czosnkowym. Zarumienić każdą grzankę z obu stron i dodać na nią nieco sera. Grzanki zapiec można w piekarniku. Podawać wraz z zupą cebulową.
Smacznego!
Przepis, wykonanie, zdjęcia: Karczma Wiejska w Jankowicach